Буржоазията се пробуди

Само избори може да потушат протестите, казва проф. Калин Янакиев

Буржоазията се пробуди | StandartNews.com

- Проф. Янакиев, вече близо месец продължават протестите. Какво очаквате да се случи оттук нататък?

- След като станахме свидетели на безпрецедентни заграждения на парламента, ние много трудно можем вече да говорим въобще за съществуване на Народно събрание в нашата страна. То е събрание, напълно отчуждено от народа, събрание, оградено от цяла дивизия полицаи. Това е едно събрание, което представлява политическа олигархия, по най-позорен начин крепяща се на единия и единствен глас на ултранационалистическата партия на Волен Сидеров. Ето защо, колкото и дълго да продължат протестите, исторически, метафизически, философски, ако щете, това Народно събрание и излъченото от него правителство е напълно осъдено. Това е политическото дъно, до което нашата демокрация достигна.

- Мнозина обаче смятат, че протестите са ялови и няма да доведат до някакъв резултат?

- Аз не бих се съгласил, че протестите продължават без резултат. Ние се намираме в нова ситуация в България. Политически пробудили се протестиращи, ясно искайки оставката на правителството и разпускането на Народното събрание, този път са хората, които представляват гръбнака на всяка съвременна демокрация. Аз ще ги назова с необичаната у нас дума "буржоазия". Младата буржоазия на страната. Младата средна класа.

- Буржоазна революция ли виждаме в такъв случай?

- Не, имаме революция на средната класа, която не желае повече да понася управлението на БСП. Партията, която през 23-те години на прехода се ползва от една изключително порочна симбиоза между себе си и най-непросветената политически част от обществото. Една маса от хора с пробити джобове, в които тази олигархия пуска по няколко гроша, за да се изгубят те окончателно.

- Не подценявате ли по този начин левите интелектуалци, обвързвайки БСП единствено с най-безпросветните части на обществото?

- Основната маса от избирателите на БСП са хората, които тя възпита в култура на бедността. Не говоря за хората, които са непосредствено физически бедни. Говоря за хората, които бяха научени да живеят в култура на бедността. Да живеят от подаяния, от хрумванията на една даваща държава, която при това им дава винаги минимума, за да поддържа своето олигархическо статукво.

- Чуват се критики, че протестите не излъчват решения на проблемите, а само поставят искания?

- Аз смятам това за една от особено перфидните манипулации. Събралите се хора искат много ясни неща - оставка на това правителство, разпускане на това уродливо Народно събрание и провеждане на нови парламентарни избори. А как ще бъдат решени по-нататък проблемите, ще зависи само, ако тези неща се случат.

- Социолози твърдят, че нови избори сега най-вероятно биха възпроизвели същото статукво в парламента...

- Ако са прави тези прословути социолози, аз не виждам защо БСП и ДПС действително не подадат тутакси оставка, не разпуснат този парламент и не се явят на предсрочни парламентарни избори, както искат протестиращите. Нали ще ги спечелят? Самият факт, че не го правят и упорстват означава, че те са първите, които не вярват на тези проучвания. Това е поредната манипулация. Ами ако се повтори същото, и протестите ще се повторят! В изборите за една демокрация не може да има нищо страшно. Ако трябва - три пъти, ако трябва, четири пъти за една година ще се провеждат избори, докато не се стигне до някаква нормализация в страната.

- Изборите предполагат, че след тях се излъчва някакво легитимно представителство. Кой е този, който ще определи кога точно настъпва нормализацията?

- Какво означава легитимно излъчено народно представителство? Нека да гледаме числата - на изборите през май не гласуваха 50% от българските избиратели. Подозирам, че от омерзение. По-голямата част от тях сега са на улицата. От останалите 50% онези, които получиха гласовете, показаха две прости неща - ГЕРБ е започнала да писва на хората и поради тази причина спечели някакво мнозинство, но не достатъчно, за да управлява. БСП очевидно никога не е преставала да писва на българското население, защото получи втора по големина парламентарна група, която при това можеше да състави мнозинство не само с вечния си спътник ДПС, а и с ултранационалистическата "Атака". Това е паритет на омерзението. Нека БСП въобще да не се сърди на това, че хората не са достатъчно възмутени от прословутия Цветанов, от прословутия Борисов и т.н. Натрупването на омерзението от олигархичния модел на управлението неминуемо пада върху БСП, която стои в корена на съществуването на този модел.

- Как ще промени нещата един десен блок, самият вие бяхте в ръководството на ДСБ...

- Сега не съм там, но приветствам усилията за съюзяването на близки като политическа ориентация партии и промяната на ръководството на някои от тях. Особено на онези, които провалиха съществуващата в миналия парламент Синя коалиция. Аз съм за това - към този блок да се създаде някакво движение на хора, които не са формални партийци, но с които партиите трябва да бъдат в постоянен интензивен диалог. По ирония на историята ситуацията в дясно днес заприличва на ситуацията от самото начало на СДС, когато той бе съюз от партии и движения, широко подкрепян от големи маси хора. Сега се намираме в ситуация, аналогична на онази веднага след 1989 година. Ето защо, моите надежди са свързани освен с обединението на партиите и с тяхно евентуално отваряне към движението на протестиращите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай