Петък,

Бури, порой и смерч у нас. Къде се случи

От: Редактор -
19457
Бури, порой и смерч у нас. Къде се случи
A
A
A

За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреди за очаквани гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки в част от страната. Червен код за опасно време и силни валежи бе обявен в Смолянска област, а оранжев – за София-град и за областите Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково. Жълт бе поставен кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол. 

Прогнозите се сбъднаха и на много места в страната преминаха мощни бури със силен вятър и пороен дъжд, край Ямбол в късния следобед дори бе наблюдаван смерч, което е рядко явление за нашите ширини, стана ясно от страницата на Meteo Balkans.

Валежите продължават, а на места, като в Горна Оряховица, са и проливни. Близо 30 сигнала за наводнени домове и обществени сгради са получени след падналия порой в града. Сформиран е оперативен щаб, който веднага е започнал работа по отстраняване на последиците от бурята. За ситуацията е уведомен Областният управител. В Горна Оряховица са пристигнали директорът на РД ПБЗН – Велико Търново комисар Красимир Кръстев и зам.-директорът гл. инспектор Станко Лазов, посочва NOVA. 

Заедно със служителите на районната служба работят и екипи на Сектор „Специализирани оперативни дейности“ и доброволното формирование „Раховец“ към Община Горна Оряховица. На терен са 3 автомобила с екипи от РСПБЗН, 2 екипа от сектор „СОД“ и един екип от Общината. Работи се с всичката налична техника по отводняване и отстраняване на последиците от бурята.

„Приоритетно са отводнени обществени сгради – детски градини, ЦНСТ, Градски хали, Киното, РУ. Работата на екипите по отводняването продължава по сигнали, подадени от граждани. Екип на СОД е помогнал на бедстващо семейство с малки деца по пътя за Козаревец. За щастие по време на бурята няма пострадали хора и невъзвратими щети. Овладяна е ситуацията след пороя”, каза още гл. инспектор Георги Тодоров.

Началникът на РСПБЗН уточни, че при подобен проливен дъжд, работата на екипите започва след като се успокои времето. „Не е възможно да се работи докато се излива пороя. Затова и апелираме към гражданите да подават сигнали, след като отмине дъждът”, добави гл. инспектор Тодоров.

Силни бури и дъждове имаше и в други части на Северна и Северозападна България -  Монтана, Лом, Велико Търново, Видинско, 

Пороен дъжд се изля и наводни улиците и в Асеновград. 

Силен дъжд валя и в столицата, като по-интензивни валежи бяха отчетени следобед

Бури със силен дъжд и вятър се разразиха и в Карлово, Калофер, край Пловдив, Хисаря, Стара Загора, Сливен, Ямбол. 

Циклонът “Генезис” стовари цялата си мощ върху Северна и Централна Гърция.

В социалните мрежи се появиха зрелищни клипове на градушки, свлaчища и локални наводнения.

При гръмотевични бури в планината е препоръчително да стоим далече от скали, електрически стълбове или пък самотно стърчащи дървета. 

„По-добре да ни намокри дъждът. При буря по-добре да приклекнем близо до земята или при по-силна буря - направо да легнем”, съветва метеорологът Петър Янков.

В сезона на летните почивки гръмотевична буря може да ни хване неподготвени и край морския бряг. Основно правило е да се стои възможно по-далече от водата. „По време на буря хората обичат да влизат в морето, което е абсолютно недопустимо. Освен това по плажовете се разхождат с верижки, метални гердани. Това трябва да се избягва”, посочва метеорологът.

НИМХ обяви опасно време и за събота. Ще продължи да вали по места през целия уикенд. За събота осем области са в оранжев код за очаквани обилни дъждове и гръмотевични бури. За останалите 20 области е в сила жълт предупредителен код. 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com