Сряда,

Бургас се побратимява с Ню Орлиънс

От: СТАНДАРТ -
Бургас се побратимява с Ню Орлиънс
A
A
A

Възможностите за сътрудничество в областта на образованието, новите технологии и икономиката обсъдиха кметът на Бургас Димитър Николов и посланика на САЩ в България Н.Пр. г-жа Херо Мустафа. Това бе първата официална визита на посланик Мустафа в Бургас, съобщиха от общината.

Коментирана бе и идеята да продължат разговорите за побратимяване на Бургас и американския град Ню Орлиънс.

Поводът за посещението на Н.Пр. Херо Мустафа в Бургас бе откриването на Американска бизнес академия за дами в Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Тя е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи). Създадена е от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ и има за цел да подкрепя дами по целия свят, които искат да развиват собствен бизнес .

"Радвам се, че съм тук в този чудесен град Бургас за стартиране на американска бизнес академия за дами. Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на дамите, които участват в него", заяви посланикът. Благодаря Ви за всичко, което сте направили за този университет и този град", се обърна към кметът Николов Н.Пр. Херо Мустафа.

"Решихме да започне тази инициатива в Бургас заради силния дух на Бургас и духа на предприемачеството, който смятам, че живее тук в Бургас", допълни дипломатът.

"Голяма привилегия е, че тази перспективна и амбициозна академия стартира именно тук, в Бургас. Има един човек, който е виновник за това, и на когото трябва да благодарим. Това е посланик Херо Мустафа. Без нейното участие нямаше как Бургас да се включи активно в тази мрежа. За да надградим тази наша амбиция, ние искаме да заявим, че сме готови да кандидатстваме на по-голям форум. По този начин ще рекламираме региона и града", каза кметът Димитър Николов. Той допълни, че Община Бургас ще се включи във финансирането на бизнес проектите на участничките в академията.

Инициатор за създаването на Академията е съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп Иванка Тръмп, която му е дъщеря.

В България програмата се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

След проведена информационна кампания и конкурс са избрани 35 дами от Област Бургас, които в продължение на три месеца ще се обучават присъствено. Още една група момичета ще изкарат курса онлайн.

На финала, който се очаква да е през януари 2021, ще бъдат финансово наградени два или три от бизнес проектите на студентите.

 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички