Будите се като зомби? Бързо на психиатър!

Будите се като зомби? Бързо на психиатър! | StandartNews.com

5 странни симптома издават депресията

Ако ви мъчат болки от глава до пети, психиката ви алармира

Повечето от нас разпознават класическата депресия по усещането за тъга и безнадеждност, което ни обзема. Но ако просто внезапно получим болки в стомаха, възможно ли е да сме в лапите й, без дори да подозираме? "Депресията невинаги изглежда като тъга", посочва проф. Ричард Кравиц, специалист по вътрешни болести към Университета в Калифорния и експерт в диагностицирането на депресия. По думите му пациентите не са склонни да гледат на нея като причина за симптомите им, защото те просто не могат ги да свържат именно с това заболяване. Точното идентифициране на проблема обаче е от ключово значение, защото колкото по-скоро проведем лечение, толкова по-бързо ще си върнем нашето щастливо и здраво "Аз". Ето няколко изненадващи предупредителни знаци за депресия, които със сигурност не бихме искали да пропуснем, пише prevention.com.

1. Остра болка

Депресията и болката засягат няколко еднакви невротрансмитери. Според изследване около 75 на сто от страдащите от депресия имат хронични или рецидивиращи болки. Канадски учени са установили, че за хората с тази диагноза е 4 пъти по-вероятно да получат остри болки в областта на кръста и врата. Възможни са още главоболие и болки в стомаха, както и по-нисък праг на чувствителност към болката. Доказано е, че хората в депресия имат понижена способност да се справят с физическата болка.

2. Безчувствени сте

Повечето от нас имат мотивация, за да се измъкнат сутрин от леглото независимо дали е заради работата, спорт, социални контакти или пък просто за закуска. При хората в депресия обаче такава мотивация липсва. Освен това те нито плачат, нито пък се усмихват. Изчезват всякакви емоции. Този тип "зомби" поведение е отличителен белег на депресия. То може да ви накара да изглеждате студени, далечни и безразлични в очите на околните, които иначе биха ви дарили с обич и подкрепа.

3. Напълняване

Откъде се взеха всички тези килца отгоре? Може би от среднощното похапване на сладолед? Или пък от пицата и бургерите, които поглъщате за вечеря, защото нямате желание за пазаруване и готвене на нещо по-здравословно? Въпреки че похапването на любимите ви храни повишава настроението ви, с течение на времето емоционалното хранене води до повишаване на теглото, съпроводено с чувство за вина и срам, а освен това то не е лек за депресията.

4. Повече чашки вечер

Ако изпивате по няколко чаши алкохол вечер, това вече е повече от тежък ден в работата. Редица изследвания сочат, че над 1/3 от хората с депресия имат проблеми с алкохола. Въпреки че едно питие може да притъпи потиснатостта ви, то две или три вече изострят отрицателните емоции - гняв, агресивност, тревожност и така изпадате в още по-тежка депресия. Здравословната граница, която не трябва да преминавате в дружбата ви с алкохола, е едно питие дневно за дамите и по две чашки за мъжете.

5. Онлайн мания

По цял ден киснете във Фейсбук или сърфирате из нета? Според редица проучвания хората, които имат повече виртуални контакти в мрежата, отколкото социални в реалния живот, са по-склонни към изпадане в депресия. Те се чувстват лишени от истинско човешко общуване или пък използват онлайн света за бягство от своите мисли и чувства. Интернет пристрастяването и депресията са различни диагнози, но симптомите често се припокриват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай