БСП сама се вкара в капан

БСП сама се вкара в капан | StandartNews.com

Има много леви хора, които вече не припознават соцпартията, смята Александър Симов

* Загубата днес е по-тежка от тази през 2009 г.
* Спасяването на кабинета може да довърши столетницата

- Г-н Симов, как оценявате резултатите от евроизборите?

- Мисля, че загубата на БСП на евроизборите е по-тежка от тази през 2009 г. Тогава партията имаше какво да защитава, а именно - резултатите от своето управление. Имаше какво да покаже, а съществуваше и кауза, която да обедини социалистите след тежкото изборно поражение. Докато сега, честно казано, въпреки че правителството на Орешарски направи някои съществени и важни стъпки след ГЕРБ, ние нямаме какво толкова да защитим, освен някои работи, свършени на парче. Левият човек, оказа се, има нужда от кауза, има нужда от мечти, а ние в експерти ли да ги накараме да вярват? В момента трябва да оценим причините за нашата загуба и съм убеден, че причината не е АБВ. БСП така и не успя да заплени хората с някаква цел, която да си постави за бъдещето.

- Ще се отрази ли слабият резултат на партията мандатоносител върху стабилността на правителството?

- На този етап не мога да кажа със сигурност. ГЕРБ казват, че сряда трябва да е последният ден на тази парламент. От друга страна, след енигматичните изявления на ДПС и заливането с прилагателни, че движението е лоялен, коректен, предвидим, търпелив партньор - всъщност никой не знае какво точно ще се случи. Ще се види в рамките на няколко дни кабинетът има ли потенциал да оцелее. Само че тук също има отделен въпрос: "Струва ли си БСП да плаща цената на това управление?" Според мен, ако цената стане прекалено висока, няма смисъл. Вярно е, че има нужда от стабилно управление и да не се задълбочава политическата криза. Но не съм сигурен, ако управлението продължи на тази висока цена дали на следващите избори няма да се чудим как да влезем в парламента.

- Ако се запази кабинетът, ще може ли той да проведе обещания от БСП преди изборите през 2013 г. "радикален ляв завой", който засега не се забелязва?

- Моята позиция винаги е била в подкрепа на радикалната лява промяна, а в момента БСП няма повече какво да губи и трябва да тръгне да прави обещаните реформи, които толкова искат хората. Соцпартията е в капан, тя не може да провежда заявената социална политика, без да се съобразява с партньора си, а не е ясно дали ДПС ще позволи тези реформи да бъдат извършени. Въпреки всичко БСП трябва да направи невъзможното да отстои лявата си идентичност и то много по-радикално, отколкото досега, защото това искат нашите избиратели и огромната част от българските граждани.

В България се формира нова група от леви хора, която става все по-голяма, които отказват да припознаят БСП като носител на левите идеи. Партията трябва да достигне до тези хора и това е една стратегическа цел. Тя няма да стане от днес за утре или за година-две, но ако БСП даде ясни знаци за промяна, може би те няма да тръгнат да разсейват гласове или да търсят политическо представителство другаде.

- Възможно ли е да се върне доверието на левите избиратели без промени на "Позитано" 20? След всяка загуба Станишев казва: "Не му е сега времето за оставки. Сега трябва да се борим срещу ГЕРБ".

- Струва ми се, че без промени в БСП няма как да мине. Много ми е интересно какъв анализ ще направим вътре в партията и аз ще допринеса към него със свои разсъждения. Ако анализът включва само красиви думи, които не са подплатени с реални действия, това няма да бъде промяна и няма да доведе до желания ефект. Според мен евроизборите показаха, че хората имат нужда от нови лица в левицата, които да инжектират нови идеи, нова енергия и нов ентусиазъм. Въпросът за оставката на лидера няма как да не бъде повдигнат, но не знам дали в БСП има реална обстановка той да бъде сменен. Ще се разбере на първия пленум, когато си проличат настроенията на социалистите. Най-малкото, трябва да се помисли за обновление на лицата в ръководството, защото виждаме, че хората не приемат автоматично всичко, което БСП им казва. Те търсят знаци за промяна и, като не ги видят, си остават вкъщи и не гласуват.

- Преди година улицата прогони Бойко Борисов от властта и ГЕРБ беше в пълно изолация, а днес се завърна с убедителна победа. Какви са причините за този прелом?

- Обяснявам си резултата на ГЕРБ по следния начин - естествено желание е на хората да търсят политическа стабилност и някакво управление, което да гарантира липсата на хаос в България. ГЕРБ не е доказала, че може да управлява нехаотично, но създават усещането, че могат да въведат някакъв ред, което е дълбоко измамно. От година насам по телевизията дават парламент, който съществува на ръба на възможното. Всеки парламентарен ден е като руска рулетка - не се знае ще се събере ли кворум, ще стане ли скандал. Това създава усещане у избирателите, че държавата е някаква психиатрия, която е вдигнала бунт. Стабилният вот за ГЕРБ си го обяснявам с желанието за търсене на някаква стабилност. Така или иначе техният политически номер успя да мине.

Вижте и мнението на Илиана Йотва - ТУК!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай