Загубихме и заради слаби министри

Загубихме и заради слаби министри  | StandartNews.com

Социалните мерки се оказаха недостатъчни, казва Илияна Йотова

- Трябва да свършим по-важни неща от оставката на Станишев
- Нужно е да се обединим срещу евроскептиците

- Г-жо Йотова, какъв е коментарът ви за резултата на БСП на тези евроизбори?

- На първо четене - много сериозна загуба. Резултат, който лично аз не очаквах. Имаше много настроение и ентусиазъм в тази кампания. Очевидно обаче нещо не уловихме докрай. Може би между ентусиазма и реалния вот. Подценихме настроението на хората за тази една година. Избирателите все още не могат да усетят разликите между двата типа управление и това, което правителството на Орешарски, подкрепяно от нас, направи за тази година. Не са толкова видими още белезите на подобряване на социалната ситуация, която според мен беше основният проблем и ни донесе тези лоши резултати. Имаше разбира се сигнали по това отношение още по време на кампанията. Хората редовно и често питаха за пенсиите си, за доходите си, за работните места. Очевидно има наказателен вот срещу нас, затова че мерките в социалната сфера не са достатъчни.

Освен това няма как да не се признае, че очаквахме по-голяма избирателна активност. Третият ми генерален извод е, че европейската тема все още е много далеч от българските избиратели, в частност и на избирателите на БСП.

- Залог ли е резултатът от евровота за кабинета "Орешарски"?

- Вариантите не са толкова много. Първо е видно, че ще нарасне натискът върху кабинета от опозиционните партии - и от тези, които сега са в парламента, и от тези, които вече имат и представителство в ЕП. Визирам партията на г-н Бареков, Реформаторския блок макар и само с един евродепутат. Второ, остава да видим дали този кабинет може да направи промените, за които и ние отдавна говорим. Промените не само по отношение на кадровата политика, защото имаме някои резерви, особено към някои министерства за недостатъчни парични мерки и ресор, които там се провеждат по отношение на цялостната им политика. И на следващо място - да преоценим и собственото си поведение. В тази ситуация какво ни коства това, че ще продължаваме на участваме във властта.

- Т.е. стои въпросът дали бъдещето на кабинета "Орешарски" е по-важно от бъдещето на БСП?

- Точно така е, защото негативите определено идват и по линията на управлението. Ние много добре си дадохме сметка от самото начало, че като основен мандатоносител ще бъдем отговорни и за доброто, и за лошото като резултат от този кабинет. В един момент трябва да се направи много добър анализ. Разбира се това не могат да го направят 4-5 човека. Трябва да го направи цялата партия.

- Споменахте за министерства, към които имате забележки или претенции, или недостатъчно добра оценка. Кои от ведомствата визирате?

- Отдавна имам своите претенции към Министерството на земеделието например, защото това е изключително важно министерство. Разполага с огромен ресурс както от националния, така и от европейския бюджет. Не сме доволни от политиките, които там се правят. Ние сме обещали на хората, не само на по-дребните собственици, много по-бързи и съществени мерки трябваше да бъдат взети. Ще разсъждаваме много. Няма да цитирам други министерства. Искам първо да проведем този разговор в БСП.

- Въпрос на време е да се постави отново за оставката на лидера на БСП Сергей Станишев. Какво казвате по тази тема?

- Вижте, всеки лидер си носи оставката в джоба непрекъснато. Въпросът е дали тази оставка ще бъде някаква самоцел, или действително трябва да се направи промяна в името на нещо и на някаква политика. Смятам, че на този етап трябва да свършим по-важни неща. А именно - анализ на цялостното състояние на БСП.

- Като евродепутат основните ви приоритети в първите месеци от работата на новия Европарламент?

- Когато излязат окончателните резултатите, ако отново съм евродепутат, ще ви кажа. На мен лично ми е много притеснително това съотношение на силите в новия състав на ЕП, поне по данните и резултати, с които разполагам към момента. За първи път евроскептиците ще бъдат на практика трета политическа сила и ще имат сериозно влияние върху работата на Европейския парламент. Срещу нас сега ще стои една доста по-ксенофобска, крайно дясна и популистка формация. Моята надежда е, че все пак няма да успеят да формират своя парламентарна група. Познавам част от тези партии, много са различни като идеология, възгледи. И разбира се, каквито и да са резултатите макар и втора политическа сила ние съзнаваме, че имаме скъсена дистанция с ЕНП. Мисля, че демократичните сили в Европа трябва да се обединят срещу екстремистките партии, които влязоха. Ние ще продължаваме да настояваме за социалните промени в Европа, каквото и да ни коства.

- В тази връзка - можем ли да видим коалиция между ЕНП и ПЕС в името например на председател на Еврокомисията?

- Освен президент на ЕК има още две длъжности, които ще трябва да бъдат обект на разговор и преговори между политическите формации, както външният министър на ЕС, така и председателят на ЕС. Могат да се очакват разговори във всякакви посоки. Важно е в случая да не допускаме тези евроскептични партии да доминират и да определят политиката на съюза. Трябва да сме много внимателни, че за първи път в историята на Европарламента ще бъдат допуснати профашистки партии. Наистина ще трябва много воля и консенсус между останалите европейски партии, за да може да се преодолеят тези настроения.

Вижте мнението на Александър Симов - ТУК! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай