Събота,

Брюксел ни натиска да пуснем Македония в ЕС

От: Редакция -
Брюксел ни натиска да пуснем Македония в ЕС
A
A
A

Отлагането на преговорите за еврочленсто на Република Северна Македония има негативен ефект върху доверието към блока.

Това е записано в доклада за разширяването на Евросъюза, който еврокомисарят Оливер Вархей представя тази вечер. В него се посочва, че Евопейската комисията смята, че приоритетно трябва да се решат двустранните спорове между София и Скопие, съобщи БНР.

"Северна Македония продължава да изпълнява условията за започване на преговори за членство, а властите публично демонстрираха силния си ангажимент да продължат по пътя към ЕС. Страната поддържа стабилен и решителен импулс в напредването на европейските реформи и увеличи усилията си за постигане на осезаеми резултати", се казва в проекта на доклада за напредъка на реформите в Северна Македония.

През март 2020 г. членовете на Европейския съвет единодушно одобриха решението за започване на преговори за членство със Северна Македония. Забавянето на официалното започване на преговорите за членство има отрицателни последици за доверието в ЕС, предупреждава Европейската комисия.

"Комисията очаква с нетърпение и подчертава значението на продължаващото прилагане от всички страни на Споразумението от Преспа и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. В съответствие със заключенията на Съвета Комисията продължава необходимата подготвителна работа и очаква първата междуправителствена конференция да се проведе веднага, след като рамката за преговори бъде приета от Съвета и преди края на тази година, както е поискано от Европейската комисия", се казва в проекта на доклад за напредъка на РС Македония.

Тагове: Ес Македония

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички