Брутално! Откраднаха лице и глас на топ водеща в БНТ

Фаталните последствия от изкуствения интелект вече са факт

Брутално! Откраднаха лице и глас на топ водеща в БНТ | StandartNews.com

Очакваната брутална медийна новина вече е факт!

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева, се разпространява в социалните мрежи, съобщи БНТ. 

За първи път за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася, е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина.

Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изуствения интелект и със способностите му. Той има неворятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

Развитието на технолигията не може да бъде спряно, категоричен е експертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът изпуснат от бутилката да бъде усмирен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай