Братя ще наследяват втората пенсия

Всяка пета жена от първите пенсионери ще трябва да вземе парите си накуп

Братя ще наследяват втората пенсия | StandartNews.com

Втората пенсия ще може да се наследява не само от синове, дъщери и съпрузи, но и от братя и сестри. Кой да получи останалите в партидата пари при смърт на притежателя ще може да се запише и в завещанието. Това гласят промените в Кодекса за социално осигуряване /КСО/, които бяха гласувани на второ четене от депутатите в социалната комисия. Така вече кръгът от наследници ще е пълният, предвиден в закона за наследството, обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. Изброено е и как ще се наследяват сумите при различните видове плащания.

Както вече бе прието на първо четене в парламента, втората пенсия ще може да се изплаща по три начина - пожизнено, разсрочено и еднократно.Първият вариант е възможен, ако партидата позволява човек да получава в продължение на 18 г. поне 15% от минималната пенсия, която в момента е 300 лева - т.е. поне 45 лв. на месец. От пенсионните дружества изчислиха, че от него ще могат да се възползват около 20-30% от 200 000 жени, родени след 31 декември 1959 г., които първи ще получат право на втора пенсия след септември 2021 г.До края на живота си те ще взимат между 45 лв. и 200 лв. на месец, ако вноските им са били близо до осигурителния таван.

Ако пенсионерът разполага с достатъчно пари в индивидуалната си партида, той ще може да избира между три варианта - пожизнена пенсия без допълнителни условия, такава с период на гарантирано изплащане и пожизнена пенсия, включваща разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст.При пенсия с гарантиран период на изплащане пенсионерът ще избира срок между 2 и 10 години. Ако в този срок пенсионерът почине, неговите наследници ще получат парите, които му се полагат за този гарантиран период.

Ако пенсионерът избере пожизнена пенсия с разсрочено изплащане на част от натрупаните средства, той ще може да получава по-големи суми след пенсионирането си, а след това средствата ще намаляват.В промените е записано още, че размерът на пожизнената пенсия може да се намалява, но само след изразходване на средствата от партидата, но размерът не може да падне под гарантирания. Същото важи и за размера на разсроченото плащане, ако парите в сметката се изчерпат.

Разсрочена пенсия ще вземат хората, които имат над 3 минимални пенсии в партидите си - т.е. над 900 лева, но сумата е недостатъчна за пожизнено плащане от поне 45 лв. на месец.Това е най-масовият случай за първите пенсионери по втория стълб - между 50 и 60%.Останалите около 20% ще получат парите си накуп. Сметките на пенсионните дружества показват, че те нямат натрупани достатъчно средства - в партидите им има под 900 лв.

Представители на частните фондове очакват много от клиентите да пожелаят максимално бързо да получат парите си. Законопроектът не регламентира минимална или максимална продължителност на плащането на срочната пенсия, но ограничава пенсионерите с максимално месечно плащане от 300 лв. Това значи, че при натрупани 6000 лв. по партидата, бъдещият пенсионер ще трябва да изчака поне 20 месеца, за да получи цялата сума.

Още анализи, интервюта, разработки го горещите теми и интересни четива за уикенда - търсете в новия брой на СТАНДАРТ, която от утре е на пазара в големите магазини, бензиностанции и малките квартални обекти

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай