Братя от село се учат чрез счупен телефон

Ники и по-малкият от него Пресиан усърдно залягат над уроците

Братя от село се учат чрез счупен телефон | StandartNews.com

Двама братя от врачанското село Баурене са принудени да се обучават онлайн като ползват счупения телефон на приятелка на майка им. Но Ники и по-малкият от него Пресиан усърдно залягат над уроците и въпреки че им е по-трудно отколкото на останалите деца, не смятат да се отказват от училището.

Майка им Венцислава пък е принудена да меси хляба, който слага на трапезата, защото и излиза по-евтино и за да спести пари за телефонни ваучери.

Тя има три деца. Най-малкото е момиченце, което много иска да тръгне на детска градина, но това не се случва заради коронавируса.

„И двамата учат на телефон, който не е в много добро състояние. Днес се налага Ники да учи на телефона. Утре се налага Преслав да учи на телефона”, споделя майка им. По думите й страда повече по-малкият син, защото по-големият винаги има повече задачи.

 Редуват се, за да може да не губят материала. А пък когато нямам възможност да взема ваучер, госпожите, класните и другите учители по другите предмети ни се обаждат и ни дават информация за какво трябва да се учи”, разказа Венцислава пред Нова тв.

Ваучерите свършват обикновено за 1 ден, а най-евтиният от тях струва 10 лева. Момчетата разбират това и също търсят варианти.
„Звънкам на госпожата и тя ми казва домашното, каквото трябва да пиша”, уточнява 11-годишният Ники.

Въпреки трудностите Венцислава е убедена, че децата й трябва да се образоват. И дава пример със себе си. Завършила е средното си образование като се е преборила със страшна мизерия.

Живеела на квартира във Враца, която била на подбалканска улица в района на болницата. Тъй като нямала пари за тролей и се налагало всеки ден, в студ и пек, да изминава по няколко километра пеша до ученическия комплекс в другия край на града. А след като създала семейство, двамата с мъжа й успели да си купят скромна къщичка, въпреки че не могли да се хванат на работа

 С парите, които получават от държавата – 440 лева за трите деца, успяват да ги облекат и обуят и да си плащат тока и водата. Но за интернет парите не стигат.

Майката не крие, че сега е много важно да го имат и децата й да разполагат с подходящи устройства, за да се справят по-добре и по-лесно с ученето.

Но не може да си го позволи и защото й се налага да води често големия си син до София. Той има заболяване, което трябва да се следи от специалист и за което купува два вида лекарства.

След телевизионния репортаж, който бе излъчен в четвъртък обаче се разбра, че хора от цялата страна се обаждат и искат да помогнат на семейството и двете ученолюбиви момчета да осъществят мечтите си

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай