Вторник,

Бойко Рашков поиска извънредни пълномощия за полицаите

От: Редакция -
747
Бойко Рашков поиска извънредни пълномощия за полицаите
A
A
A

Разследващите органи в МВР да могат да образуват досъдебни производства и да повдигат обвинения като се уведоми съответният прокурор.

Такава идея обяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Според Рашков наказателният процес ще се деформализира и ще се ускорят действията по разследването, ако отпадне потвърждаването на постановлението за привличане на обвиняем от прокурор, но пък се създаде задължение разследващият орган незабавно да изпрати акта си на съответния прокурор, за да упражни надзор за законност.

Министърът посочи, че причината да прави такова предложение е състоянието на българската прокуратура в момента и нормативното уреждане на правомощията на прокуратурата и разследващите органи, което е "сериозна пречка за своевременно разследване". Според него тези предложения за законодателни промени не ограничават правата и свободите на гражданите.

Бойко Рашков отбеляза още, че министърът на вътрешните работи, главният прокурор, председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" и оперативният служител имат правомощие да искат прилагане на специални разузнавателни средства /СРС/, а разследващият полицай не може. По думите му трябва да се даде възможност разследващите полицаи да искат използване на СРС директно от съда, а не да отнесе искането към компетентния прокурор, който да посредничи и да го представи пред съда.

Министърът на вътрешните работи отрече обвиненията на председателя на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров, че допускът му до класифицирана информация е отнет заради натиск от него и премиера. "Не изпитвам никакви негативни чувства към този човек, вероятно е изненадан", коментира Рашков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички