До 20 май първа копка на интерконектора с Гърция

До 20 май ще бъде направена първата копка на интерконекторната газова връзка с Гърция

До 20 май първа копка на интерконектора с Гърция | StandartNews.com

До 20 май ще бъде направена първата копка на интерконекторната газова връзка с Гърция. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Русе, съобщи „Дарик“.
Първата копка на междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде направена в село Кирково. На нея ще присъстват премиерите на двете страни обяви Борисов: „Всичко се подготвя и, живот и здраве, около 20 май сме се разбрали да отидем в Кирково да дадем старт. Това е изключително важно за диверсификацията на газовите доставки. Когато имаме и на нашия газов хъб „Балкан“ от четири-пет източника милиарди кубически метра – от Азербайджан, от Русия, Гърция, от американска страна... Ние в момента от интерконектора с Кулата и Солун връщаме на ден по 4 млн. кубика втечнен газ, така че да си подготвяме системите“, обяви Борисов.
Газовата връзка се проектира за пренос на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на „Булгартрансгаз“, в близост до Стара Загора, с гръцката ДЕСФА в района на Комотини. Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество с акционери „Български енергиен холдинг“ ЕАД и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%). Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб.м на година, а максималният – до 5,5 милиарда на следващ етап.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай