Бой пред паметника на Съветската армия! Ударен полицай

Около паметника има множество граждани

Бой пред паметника на Съветската армия! Ударен полицай | StandartNews.com

Кървав инцидент се е разиграл преди минути в София, съобщиха  очевидци за Блиц.

Демонстрант е ударил полицай по главата със знаме.

Това се е случило пред Паметника на съветската армия.

На място е пристигнала линейка като спешни екипи оказват медицинска помощ на полицейския служител.

Паметникът на съветската армия осъмна боядисан навръх 9 май

Все още не е ясно какво е предизвикало агресията. Около паметника има множество граждани, дошли да отбележат Деня на победата 9 май, както и техни опоненти.

Паметникът на Съветската армия пак боядисан. Този път с иновативно средство

Пред Паметника на Съветската армия се събраха защитници и противници на монумента. Полицейското присъствие в района е сериозно.

 

Пред монумента днес застанаха двайсетина активисти с плаката "Не предавайте Македония" с искане монументът да бъде премахнат, защото е "анитбългарски" на "армия поробителка".

Малко по-късно мирно шествие от хора, развели българския флаг и руското знаме, потегли от Паметника на Незнайния войн към Паметника на Съветската армия. На високоговорител бе обявявано "България и Русия са велики заедно". Звучаха и руски песни. 

Между двете групи прелетяха и взаимни обвинения във фашизъм.

На паметника бе и руската посланичка Елеонора Митрофанова. Социалисти, депутати от "Възраждане" и представители на други русофилски организации застанаха редом до нея за тържествена церемония.

Митрофанова бе освиркана от едната група и аплодирана от другата.

"Денят на победата е свещен за руснаците", каза тя и посочи, че почти няма семейство, което да не е засегнато от войната.

В словото си тя каза, че в момента "тече опит за пренаписване на историята като се сменят местата на жертвите и агресорите".

Изказването ѝ бе съпроводено от викове срещу нея.

Дипломатът посочи още, че руският език е дошъл от България, държавата на духа, както и от тук идва руското богослужение. Дипломатът благодари, че пазим руските паметници и гробове. Честит ден на победата, каза още руският посланик.

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон в цветовете на украинското знаме - жълт и син. Според информация на СДВР това е станало около 5 часа тази сутрин, като неизвестни са пуснали с дрон жълта и синя боя върху паметника. Малко по-късно доброволци са започнали почистване на мястото. Столичната полиция издирва извършителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай