Паметникът на Съветската армия пак боядисан. Този път с иновативно средство

Полицейското присъствие е сериозно

Паметникът на Съветската армия пак боядисан. Този път с иновативно средство | StandartNews.com

Рано сутринта една от фигурите на паметника на Съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме - жълт и син.

Пред монумента днес застанаха и активисти с плаката "Не предавайте Македония". Те смятат, че монументът трябва да бъде премахнат, защото е "анитбългарски" на "армия поробителка", предаде bTV. 

Очаква се и групата на защитници на паметника. Полицейското присъствие е сериозно.

Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината - опит на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май граждани, които се обявиха за "неутралитет" спрямо войната в Украйна, направиха жива вериге пред памитника, за да го пазят от опаковане.

Днес граждани се събират и на шествие под надслов "Поход срещу руския фашизъм" за Деня на Европа. Очаква се шествието да тръгне от площад "Независимост" в 18.30 ч. и да стигне до сградата на Руското посолство в София. Акцията се организира във Фейсбук.

Организаторите на похода посочват, че от месеци Русия се опитва да изнудва България, а спрените доставки на газ са опит за дестабилизация на държавата ни. Настояването е България да не запазва неутралитет във войната с Украйна и да окаже подкрепа на украинския народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай