Борсите на червено, златото поскъпва

Борсите на червено, златото поскъпва | StandartNews.com

Неясната политика на ФЕД обърка инвеститорите

Турбуленции с акциите на Дойче банк, тежка седмица в Токио

Световните капиталови пазари преживяха поредната си трудна седмица, която бе оцветена в червено за всички големи борси. Облекчението за цените на активите в края на януари, което се дължеше основно на действията на Японската централна банка, неочаквано приела отрицателен лихвен процент върху депозитите, и намеците за допълнителни стимулиращи мерки от страна на Европейската централна банка, се оказа краткотрайно. Инструментите на паричната политика на централните банки изглеждат все по-неефективни за стимулиране на икономическия растеж и твърде неубедителни за борсовите играчи.

Седмицата започна така, както завърши и предходната - с понижения за акциите и петрола и ръст за златото и другите нискорискови активи. Под натиск бе финансовият сектор и особено европейският банков сектор и неговата рентабилност на фона на нисколихвената среда и признаците за забавяне на световната икономика.

Интерес за инвеститорите представляваше изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън пред конгреса на САЩ, в което тя потвърди намеренията на банката да повишава плавно лихвените проценти, но също така изтъкна и повишените рискове за икономиката. Тя спомена и че Фед анализира

възможността за прилагане на отрицателни лихвени проценти

но това е малко вероятно да се случи, което като цяло засили неизвестността около бъдещите действия на централната банка на САЩ.

Водещите индекси на Уолстрийт - S&P 500 и Dow Jones Industrial Average, изтриха около процент от стойността си, а в Европа понижението за широкия регионален индекс Stoxx Europe 600 бе 4%.

Особено тежка седмица имаше фондовата борса в Токио, където само в рамките на четири търговски сесии бенчмарк индексът Nikkei 225 изтри 11% от стойността си, с което записа най-лошата си седмица от октомври 2008 година насам и 15-месечно дъно. Неволите за японските инвеститори се дължаха както на цялостната тенденция на световните пазари, така и на рязкото поскъпване на йената. Въпреки приложения отрицателен лихвен процент от Японската централа банка за първи път в историята с цел повишаване на инфлацията, от началото на февруари японската валута нараства с над 6% спрямо щатския долар, което обаче не е добра новина за експортно-ориентираната японска икономика.

Изключително турбулентни бяха последните няколко дни и за една от най-големите европейски банки - Дойче банк. Акциите на компанията паднаха с близо 10% в понеделник и с още 4% във вторник до 30-годишен минимум, притиснати от опасенията за ефектите от слабо представяне на приходите и непредвидени съдебни разходи през 2016 година. В края на седмицата Дойче банк се опита да успокои пазарите

като обяви обратното изкупуване на свои облигации

на стойност от близо 5 млрд. евро. Това даде желания ефект и книжата на компанията се изстреляха нагоре, в крайна сметка завършвайки седмицата почти без промяна. Въпреки това представянето на германската банка на фондовите пазари през 2016 година е доста разочароващо, тъй като реализираният спад от 1 януари до сега е 32%, след като банката отчете рекордна нетна загуба от 6.8 млрд. евро за 2015 година.

От случващото се на фондовите пазари спечелиха златото и висококачествените държавни облигации, чиито статут на сигурни активи ги правят по-търсени в моменти на борсови разпродажби. Фючърсите на златото поскъпнаха със 7%, завършвайки на нива от 1240 долара за една тройунция. В същото време петролът бе в синхрон с акциите и въпреки скока си в петък, се понижи до цена от 29 долара за барел за американския лек суров петрол и 32.7 долара за барел от типа Брент.

Българска фондова борса остава встрани от случващото се на международните финансови пазари. Движенията, както и изтъргуваните обеми, на родния пазар са слаби, но изтъквайки липсата на сериозни понижения у нас в момента, трябва да имаме предвид, че в последните години акциите на големите борси по света реализираха сериозни ръстове, с каквито индексите на Българска фондова борса не могат да се похвалят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай