Борисов с предупреждение към НЗОК

Борисов с предупреждение към НЗОК | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов предупреди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - "седнете и си направете добре отчетите". Това каза министър-председателят по време на форум на тема "Здравна реформа: Бизнес диагноза."

"Това всяка година да искате по 400 милиона лева и да казвате - това е за здравето на хората - не е за здравето на хората", допълни премиерът, цитиран от Фокус.

Борисов посочи, че здравната реформа се прави за хората и те трябва да идват и да казват, че са доволни от здравеопазването. Той уточни, че когато се приемат реформите на министър Ивайло Калфин и на министър Петър Москов ще отиде до парламента, за да се може да се събере по-голямо мнозинство при приемането им, защото тези реформи са важни.

"Сутринта Румен Овчаров, който рядко цитирам, в случая беше много прав като определи, че популизмът, когато е в малки количества, както препоръчва г-н Москов е като алкохола - добре, но в големи дози той е вреден", каза Борисов и добави, че това са реформи, които ще се проточат до 2027 година, а неговата най-оптимистична прогноза не е това правителство да изкара дотогава.

"За това ще помолим всички партии да подкрепят тези реформи. Целта е така, както направихме със пенсионната реформа и с работодателите, така и сега да го обсъждаме и да осигурим необходимата подкрепа, да има дебат и разговори", коментира премиерът.

"Абсолютно подкрепяме реформата и ще направя каквото мога, поне за ГЕРБ да я подкрепи", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Много са нещата в България, които изискват кардинална реформа. Не случайно исках първо да видите, какво предлагаме с направените изводи с това, което е до момента. Финансовият министър казва, че влизат в здравеопазването 4 милиарда", обясни премиера и посочи, че ако се направи една сметка ще стане ясно, че в системата на здравеопазването влизат 8 милиарда лева, като се включат и парите, които домакинствата дават.

"Още толкова бих дал само да се получава качествено здравеопазване", заяви Борисов. По думите му ако трябва ще отреже ЛОТ-ове, магистрали и от каквото хората искат, защото здравето няма цена.

"Откривали сме болници, мини ядрена централа направихме във Варна, за да произвежда изотопи и пак има недоволни хора. Такава апаратура, която има в нашите болници на средно европейско ниво няма, защото купуваме най-доброто", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай