Борисов обсъжда пандемията с евролидерите

Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху доставките на ваксини

Борисов обсъжда пандемията с евролидерите | StandartNews.com

Започна участието на премиера Бойко Борисов във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет за координация на усилията за ваксинирането.

Във фокуса на обсъжданията ще бъдат настоящата ситуация, предизвикана от пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с Южното съседство.

Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху доставките на ваксини и въведените от държавите членки мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата. Ще бъдат дискутирани изводите от справянето с пандемията и изграждането на капацитет на ЕС за преодоляване на бъдещи здравни кризи.

В тази връзка ще бъдат обсъдени също международното сътрудничество и солидарността с трети страни, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят ще отбележи, че здравната ни система е мобилизирана, за да отговори на националните нужди, но страната ни следва предпазлив подход по отношение постепенното отхлабване на мерките. Внимателно се следи и разпространението на новите варианти на вируса на територията на България.

Премиерът Борисов ще изрази категоричното становище, че производителите на ваксини следва стриктно да спазват договорите за доставки с Европейската комисия, така както държавите членки навреме изпълниха своя финансов ангажимент към тях.

Министър-председателят ще акцентира и върху поетапното изпълнение на Националния план за ваксиниране, на реализацията на масовата имунизация и ще подчертае повишилия се брой българи, желаещи да се ваксинират срещу новия вирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай