Борисов на тур из манастирите /СНИМКИ/

Обеща нов път до Жаблянския

Борисов на тур из манастирите /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Обиколна на манастирите край Земен предприе премиерът Бойко Борисов.

През годините сме доказали, че подкрепяме всички вероизповедания у нас, каза той, след като посети Жаблянския манастир ''Свети Йоан Предтеча", който е ремонтиран с пари от държавата.

https://www.monitor.bg/web/files/articles/252287/gallery/thumb_1920x1080_qqqq1.jpg

Борисов даде да се разбере, че ще оправят и пътя към манастира. Запали свещичка за здраве. Монасите му показаха иконостаса, който бил на над 140 години. Напомни, че на предишния МС са дали средства за 7 храма в Кюстендилско - 3,5 млн. лв.

"За църквата винаги е малко", каза премиерът и напомни, че са дали хиляди левове за реновиране и изграждане на храмове. Свещениците поясниха, че са прекарали коронавируса, но препоръчаха ваксинацията, която била утвърден медицински метод. Борисов пък напомни, че не сме си затворили църквите, както направили в други държави. Премиерът поясни, че най-спешното е пътятдо Жаблянската света обител,  за да могат хората да идват. Остана удивен как са изгради манастира в скалата, скрит и на високо.

Малко по-късно написа във Фейсбук, че светата обител е в Конявската планина и до нея се стига много трудно с автомобил. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира. "Важно е в тези времена на изпитание да има къде хората да укрепват вярата си. Затова и ние единствени не затворихме храмовете си по време на пандемията", написа още той.

Фейсбук

Следващата спирка на Борисов бе манастирът "Св. Никола" край земенското село Пещера. Една част от него е ремонтиран, а вторият етап предстои, отново с финансиране от държавата. Там премиерът изтъкна, че освен свещениците, и главният мюфтия също се ваксинирал. По думите му и религиите, когато е необходимо, помагат за здравето на хората.

Фейсбук

"През годините сме доказали, че подкрепяме всички вероизповедания у нас. Вследствие на това много храмове бяха обновени, точно както Пещерския манастир "Св.Никола Летни".", написа след това Борисов във Фейсбук. Поясни, че има изградена и еко пътека от с. Пещера до манастира, която е дълга 2 км. Тя е със средствата по проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия. "Нашите политически опоненти не могат да се похвалят с такива неща, защото при тях европрограмите спира", написа още премиерът.  Самият манастир е паметник на културата, който дълги години стоял в полуразрушено състояние, но сега е обновен с над 440 000 лв.

След това се отправи към Земенския манастир. Там поясни, че правят тур из манастирите в региона, който са реновирани, част със средства от държавата, други с европари по селската програма. Даде да се разбере, че днес трябвало да посети общо 6 храма.

Четвъртият поред манастир бе "Св. Пантелеймон" в село Смиров Дол край Земен, който Борисов определи като "бижу" и "уникален". "Затова данните ни са по-добри в пандемията", каза още премиерът. Получи като подарък икона на Света Богородица. "Без Господа нищо не може да се направи", каза Борисов. "Не може да смогнем да покажем днес 1/10 от това, което е реставрирано. Малката Света гора", възкликна министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай