Борисов благодари на църквата

Ваксината е единственото спасение, каза премиерът

Борисов благодари на църквата | StandartNews.com

"Благодаря на църквата, която ни помага в кампанията за ваксинирането срещу COVID-19". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с адрианополския епископ Евлогий в Рилския манастир. Борисов посети светата обител заедно със зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, както и с кмета на Рила Георги Кабзималски. По пътя те провериха добре ли е укрепено срутището към манастира.

"Това е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се ваксинират", каза още Борисов на срещата с епископа. "Благодаря, че вчера оттеглихте жалбата си за заустването и така пречиствателната станция ще заработи. Всичко, за което говорихме при последната ни среща, е свършено“, посочи още министър-председателят . В хода на разговора епископ Евлогий акцентира, че щом времето позволи и температурите станат по-високи ще продължи извършването на строителната реконструкция и художествената реставрация на Рилската света обител. За целта през юни т.г. правителството осигури 600 000 лева. За изграждане на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител отново през юни властта отпусна 1,62 млн. лв. Средствата бяха осигурени по молба на управата на манастира след посещение на премиера дни по-рано.

На самата инспекция на пътя пък Борисов се поинтересува какво се прави в Рила, а кмета отвърна, че града се движи добре в социалната сфера.

В разговора стана ясно, че в града няма несанирано училище, детска градина, културен дом. В момента в Рила се правят четири главни улици. Градът ще кандидатства и за ново водоподаване.

Двамата и там обсъдиха Рилския манастир като Борисов заръча на кмета: "Парите са при вас вършете работа/ Искам тук да е като картичка. Като дойдат хората да се поклонят на тази света обител, да няма едно нещо недоизкусурено".

Малко след испекцията Борисов написа във Фейсбук и подробности за нея. "Приключи укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир, което струваше над 6 млн. лв. В 250-метровия участък е изградена укрепителна стоманобетонна стена с дължина от 150 м и височина 4,1 м, която поема натоварването на срутищното тяло, като то е подсилено с микропилоти и анкери. Благодаря на строителите, които работиха много мобилизирано, за да може укрепителните дейности да приключат преди Коледа. Важно е хората да могат да пътуват спокойно и удобно до Рилския манастир и природните забележителности в околността", каза премиерът. Той разказа и за самите материали, с които е укрепено срутището: "За стабилизация и ерозионнен контрол на ската е положена геокомпозитна рогозка, покрита с високоякостна стоманена мрежа. Тя е закрепена със стоманени анкери и монтажни скоби. Ремонтните дейности включваха и възстановяване на пътната настилка в участъка. Благодаря на Господ, че съхрани здравето на строителите, които работиха по изключително опасен и стръмен терен. Крайният резултат е отличен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай