Борисов: Ако кризата мине 3 месеца, ще е трудно

Колкото по-малко изхарчим сега, толкова по-добре

Борисов: Ако кризата мине 3 месеца, ще е трудно | StandartNews.com

Продължавам все повече да се притеснявам от коронавируса. В началото слушахме лекарите, че грипът е по-страшен. Много държави подцениха опасността. Ние сформирахме един оперативен щаб, за да можем да взимаме най-правилните мерки.

Животът ни доказа колко навременни и правилни са били мерките ни. До момента направихме правилните неща. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на живо за "Господари на ефира" в социалната мрежа Фейсбук.

"Всичко, което правим, е да се подготвим с буфери. Ние и сега имаме 5-6 милиарда за харчене, но ако сега не се подготвим, действително няма да имаме пари", обясни премиерът, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев.

"Дотук направихме правилните неща. Редица страни сега прилагат нашите мерки. Вървим по много тънка нишка - хем да спазваме мерките, хем да не се паникьосват хората. Движим се правилно и то със съдействието на обществото", каза Борисов.

"Всеки може да си ушие маска. Една кутия цигари струва колкото една маска. Ако не минем за 2-3 месеца тази криза, после ще трябва да се справяме със социално-икономическите мерки. За тези, които не могат да отделят 3 лева и да си купят маска, ще осигурим. Насила не можем да сложим на никой, но във всички случаи помага", подчерта премиерът Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че всички усилия трябва да се впрегнат в тази ситуация. "Не е време за дребни политически сметки. Най-голямата задача е да спасим човешките животи, на второ място - да спасим икономиката. Ние се готвим за най-лошия сценарий", призна той.

"Колкото по-малко изхарчим по време на кризата - по-добре - затова го правим. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Откъде даваме 60 млн. лева за пенсионерите? Една година ще плащаме 60% за хората, останали без работа", поясни премиерът.

.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай