Бомба с данък сгради и такса смет. Къде поскъпват драстично?

Размерът на облагането ще се диференцира по населени места, квартали или по вид на имотите

Бомба с данък сгради и такса смет. Къде поскъпват драстично? | StandartNews.com

3% дефицит към БВП на начислена основа, а на касова основа - 2,5%, както ще е и тази година. Прогнозен БВП от 205 млрд. лева, инфлация под 5%  и по-близо до 4%, ръст на доходите между 10 и 15%.

Такава макрорамка на бюджет 2024 обяви финансовият министър Асен Василев. Всички данъчни промени, предложени от финансовото министерство, бяха одобрени на извънредно заседание в понеделник - когато ролята на министър-председател изпълняваше Асен Василев.

Те бяха входирани веднага в Народното събрание. Целта беше да се гласуват още тази седмица в ресорната комисия, а към 15 ноември проектобюджетът да бъде представен за обществено обсъждане.

Заседанието на бюджетната комисия, насрочено за четвъртък, 9 ноември, обаче бе отложено.

Какво предвиждат промените за данък-сгради и такса-смет?

Данъкът за имотите и такса смет ще се вдигат на всеки две години, ако бъдат приети измененията в Закона за местните данъци и такси, одобрени от кабинета в понеделник. В тях се предвижда общините да актуализират данъчните оценки на апартаменти и къщи през 2 г. Очаква се тази актуализация да води до скок и на налозите, особено в големите градове.

От финансовото министерство предлагат при отчетено изменение с над 10 на сто на индексите за закупуване на нови и съществуващи жилища за двугодишен период да се актуализира базисната данъчна стойност в левове на квадратен метър с отчетения коефициент.

В случай на намаление на пазарните цени за съответния период - тази промяна също ще се отразява, уверяват от министерството на финансите. Оттам посочват, че публикуваните от НСИ Индекси за закупуване на нови и съществуващи жилища (ИЦЖ) са официален и надежден източник на информация, тъй като се съставят на базата на крайни покупни цени по сделките, които от 2022 г. се събират от административен източник на данни - Имотния регистър. ИЦЖ обхваща само пазарните цени на жилища. Непазарните цени са изключени от обхвата му и в него влизат всички сделки с жилища (в брой и с ипотека) независимо от целта на закупуване, т.е. и жилищата, закупени с цел, различна от обитаване, са включени (например закупените с инвестиционна цел или за отдаване под наем). От 2022 г. този индекс обхваща покупките на апартаменти и къщи.

Луксозните имоти са извън обхвата на ИЦЖ, посочва финансовото министерство.

Размерът на данъка върху недвижимите имоти ще се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

Очаква се промяната да доведе до скок на данък сгради за старите жилища, особено в столицата и големите градове.

Според данните на НСИ, жилищата са поскъпнали с 18,8% за периода от 2009 г. до 2022 г.

Поправката е предложена от Националното сдружение на общините по време на общественото обсъждане на промените в данъчните закони. Кметовете се мотивират, че методиката за определяне на данъчните оценки не е променяна дълго време. За последно формулата за определяне на данъчната оценка на имотите е актуализирана през 2009 г., а самата базисна данъчна стойност на един квадратен метър е записана в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) още по-отдавна. 

В момента данъкът е от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот, а конкретният му размер се определя от общинския съвет. Чрез повишаване на данъчната оценка на имотите данъците за къщи и апартаменти ще бъдат вдигнати и при запазване на старата ставка на данъка.

В София например размерът на данък сгради в момента е 1.875 промила върху данъчната оценка.

След промяната в закона общинският съвет ще може да определя различни ставки в зависимост от това дали имотът е в центъра или в крайни квартали, също в зависимост от конструкцията и прилежащата инфраструктура.

Такса смет за домакинствата, която е вързана с данък сгради, също ще бъде вдигана на две години. Това няма да се случи само ако бъде въведен друг начин за определянето й - например според броя на хората, които живеят в един имот, или на база количество изхвърлени отпадъци.

Години наред общините отлагаха въвеждането на схема за определяне на таксата, свързана с количеството изхвърлен боклук, измерен с торби, кофи или контейнери. И  начисляват таксата на база на данъчната оценка на имота, без значение колко души го обитават и какви отпадъци генерират. Последно преминаването към определяне на такса смет на базата на количество бе отложено за 2025 г. 

Според предложението на финансовото министерство, от данък сгради ще бъдат освободени имоти, получили сертификати с клас на енергопотребление "А" и тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за "сграда с близко до нулево потребление на енергия" по смисъла на Закона за енергийната ефективност.

С промените в ЗМДТ ежегодно ще бъде актуализирана и базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи. В момента земеделските земи са освободени от данък.

Промените, свързани с данъка върху недвижимите имоти, ще осигурят по-голяма гъвкавост на местните власти и възможност да бъдат преодолявани съществуващите дисбаланси по отношение на данъчната тежест на територията на съответната община, посочва МФ в мотивите си към законопроекта. 
 

 

 

 

  • С нова методология на изчисление местните налози ще се вдигат през 2 години
  • Размерът на облагането ще се диференцира по населени места, квартали или по вид на имотите

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Една
преди 5 месеца

Уж ще засичат кое жилище няма потребление, за да го обложат по високо, ....пък..".сграда с близко до нулево потребление на енергия по смисъла на Закона за енергийната ефективност""., ще има нисък данък. Щом по нулево потреблението ще отчитат, че жилището е необитаемо, трябва да няма данък за смет, а данък сгради да е нисък.. Да спрат строителството и няма да се натоварват да изграждат инфраструктура за празни сгради, които после да таксуват безбожно. Да не говорим, че в стари и енергийно неефективни сгради, живеят възрастни или по-бедни хора, които ще бъдат натоварени финансово.

Откажи
Тони
преди 5 месеца

Не може да се краде и ние само да наливаме пари в държавата,вместо да е обратно,не светят прозорците защото повечето работят е Европа за да плаща ме разходите .

Откажи