Болниците без лимити от април

Болниците без лимити от април | StandartNews.com

Размразиха преговорите за рамков договор, дебатите започват в понеделник

Болниците няма да имат лимити на своите бюджети от 1 април. Това съобщи управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, който присъства на заседание на Българския лекарски съюз за рамковия договор за 2016 година. В него участваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, както и представители на фармацевтичния бизнес. След бурните дебати, продължили до късно в петък, бе взето решение за размразяване на преговорите по рамковия договор. БЛС и представителите на държавата се разбраха за здравната реформа и от понеделник съсловната организация, здравното министерство и касата отново сядат на масата. Комитов обеща, че ще предложи разпределението на ресурса за болниците да бъде на исторически принцип по обеми. Те ще бъдат договорени на национално ниво със съсловната организация и ще бъдат разделени между районните каси.

"Няма да бъдат разпределяни между лечебните заведения. Нито обеми, нито стойности ще бъдат разписани в индивидуалните договори между районната каса и болниците", обясни шефът на НЗОК, цитиран от Епицентър. По този начин акцентът ще бъде върху чисто медицинската целесъобразност и лечебните заведения няма да мислят доколко ще им стигнат финансовите средства или не. В замяна на отпадането на лимитите лекарският съюз е приел условието на здравната каса плащането за април 2016 г. към болниците да закъснее с един месец.

"Това ще се получи заради проверките на извършената дейност, които стават по-късно. Това обаче ще бъде само през април, после всеки месец ще им се плаща", уточни д-р Комитов. Той съобщи и за още една новост. В електронните отчети на болниците към касата ще има две колони - едната ще бъде за пациентите от областта, а втората ще е за "миграционните". От НЗОК ще следят зорко движението на хора, защото лечебните заведения ще получават пари за тези пациенти не от районните каси, а от резерва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай