Боклукът на София гълта милиони, ще вдигат ли такса смет

Мият основните улици по 6 пъти годишно

Боклукът на София гълта милиони, ще вдигат ли такса смет | StandartNews.com

237,69 млн. лева ще струва почистването на София през 2022 г.

Парите са със 17,3 млн. лв. повече от настоящата година, съобщиха заместник-кметовете по финансите и по екологията - Дончо Барбалов и Десислава Билева. Размерът на такса смет за домакинствата и за фирмите няма да се променя, увериха те. Фирмите ще имат възможност да изберат начина на заплащане - на заявеното от тях количество  и чрез пряко договаряне за събиране и извозване на отпадъците.

Столична община увеличава средствата за миене на улиците, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. С 38,4% се увеличават площите, които ще бъдат измити чрез автоцистерна с маркуч – от 95 495 дка през 2021 г. на 132 994 дка за 2022 г. Увеличава се и кратността на измиване на основните улици, по които се движи градския транспорт (от 5 на 6 пъти годишно). Акцент в плана за лятното почистване е увеличаване на кратността на измиване на вътрешно-квартални улици и улиците с обществена значимост (от 5 на 7 пъти годишно).

Общо заложените средства за почистване на териториите за обществено ползване са 96,5 млн. лв., което включва допълнителните средства за лятно почистване (5,5 млн. лв.) и за  почистване на междублокови пространства, градски градини и паркове (1,1 млн. лв.).27,8 млн. лв. са предвидените средства за зимно почистване, в които са заложени допълнителни средства за почистване на нови пътни участъци, най-големият от които е новият участък от Южната дъга на Околовръстния път.

Разходите за събиране и транспортиране на битовите отпадъци за 2022 г. е в размер 74,2 млн. лв. За обезпечаване на работата на инсталациите за третиране и оползотворяване на битовите, зелените и биоотпадъците, както и за проучвания, рекултивацията и закриването на депата са предвидени 61,7 млн. лв. С план-сметката се осигуряват допълнителни средства за заплащане на електричеството за нуждите на МБТ-завода, както и за отчисленията по Закона за отпадъците, които се увеличават от 82 лв. на тон на 95 лв. за 2022 г.

Столична община залага 600 хил. лв. за стартиране на дейностите за изграждане на площадки за третиране на строителни и едрогабаритни отпадъци, както и изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди на Столичното предприятие за третиране на отпадъци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай