Българският фармацевтичен съюз с нов председател

Асена Стоименова стана новият председател със 188 гласа от 354 гласували на балотаж

Българският фармацевтичен съюз с нов председател | StandartNews.com

Шестият редовен отчетно-изборен конгрес на Българския фармацевтичен съюз (БФС) избра днес нов председател на съюза за мандат 2020-2023 година. Асена Стоименова стана новият председател със 188 гласа от 354 гласували на балотаж. Опонентката й Аделина Любенова събра 162 гласа.

Три кандидатури бяха гласувани на първия тур на изборите: професор Асена Стоименова и магистър-фармацевт Аделина Любенова от РФК София – столична, и магистър-фармацевт Любима Бургазлиева, Регионална фармацевтична колегия Бургас.

От 364 гласували 170 гласа получи Стоименова, а 151 гласа – Аделина Любенова. Любима Бургазлиева остана трета с 37 гласа.

Конгресът продължава с избор на заместник-председатели, управителен съвет, главен секретар и членове на комисиите на БФС.

„Мой основен приоритет, заложен в предизборната ми платформа, е утвърждаване на фармацевтичните стандарти и поддържане на достъпно, качествено лекарствено осигуряване в интерес на здравето и безопасността на пациентите. Ние, магистър-фармацевтите, управителният съвет на БФС и аз като председател на Българския фармацевтичен съюз още днес се изправяме пред очакванията на пациентите, обществото и съсловието. Колегията има изисквания към нас, за да реализира успешно професионалните си постижения на европейско и световно ниво. Това налага създаване на по-комфортна среда за професионално развитие, в която водещи за колегията са фармацевтичните грижи и консултации, намаляване на административната тежест и сътрудничество с лекарите. Редом с тях ние разгръщаме професионалния си потенциал, а това е от съществено значение за здравеопазването в България.

И днес ни води намерението да направим лекарствата по-достъпни за българските граждани. Работим за качествено лекарствено осигуряване като фармацевтичен стандарт, а българските фармацевти продължават да бъдат най-достъпните медицински специалисти.

Българският фармацевтичен съюз е съсловна организация на магистър-фармацевтите, основана на 10 февруари 2007 година. За тринайсет години извървяхме нелек път в изграждане на вътрешносъсловния контрол и осъвременяване на нормативната база. На фона на предизвикателствата израстването ни като съсловие продължава.

С отбелязването на годишнината от създаването на БФС съвпадна провеждането на VI редовен отчетно-изборен конгрес на съюза. Той отрази демократичното развитие на съсловието като минимодел на развитието на българското общество. На този конгрес, при достойна надпревара между трима кандидати, излъчени от съсловието за председател на УС на БФС, ми беше гласувано доверие да ръководя съюза, заедно с предложения от мен екип за мандат 2020-2023. По пътя ще срещаме още предизвикателства, очакванията от колегията и пациентите нарастват. Работим с мисъл за постигнатото досега и ясен поглед в бъдещето в полза на общественото здраве“, каза в изявлението си новият председател професор Асена Стоименова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай