Петък,

Български пожарникари спасяват села в РС Македония

От: Мартина Суботинова -
Български пожарникари спасяват села в РС Македония
A
A
A

Български пожарникари са спасили две села в Северна Македония от огнен ад, съобщи на брифинг в благоевградското село Габраво директорът на Главната дирекция на пожарната комисар Николай Николов.

Два дни продължава гасенето по българо-македонската граница. Искам да ви уверя, че засега няма опасност за прехвърляне на пожара отвъд границата. Не се налага и евакуация на населението около границата“, каза областният управител на Благоевград Николай Шушков.

Пожарът в югозападната ни съседка вече е на 7 километра от границата, а фронтът му е 13 км. Той има формата на бъбрек, поясни директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

„От левия до десния фланг фронтът е 13 км, по-отдалечения фланг до вътрешността на Македония е 7,5 км. Има три огнища по-сериозни - в най-отдалечената част от границата, отляво и отдясно. Тежка е ситуацията на колегите, но няма основание за притеснение. 75 души от ЮЗДП са на терен“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

„Вероятността в момента да влезе в България е минимална, под 10%, за което ме уверява ръководителят на екипа на българските пожарникари – ст. комисар Георги Пармаков“, каза той.

Директорът на пожарната заяви, че на територията на страната днес има 18 пожара.

„Тук сме по поръка на премиера Янев да оценим обстановката и да направим организация за осигуряване на безопасността на хората. В момента границата на пожара е на 4 км от нашата граница. Активните огнища са на 7,5 км. Нашият изнесен пост от 25 пожарникари в Македония има задача да запази селата, които са в непосредствена близост до България, да пази източния фронт на пожара да не дойде в България“, каза ст. комисар Н. Николов.

Според него има денонощно наблюдение на границата, което се осъществява от полицията, то е визуално и с термовизионни камери през нощта. 75 души са разположени равномерно по границата, които имат задача да подпомагат дейностите на булдозера, които разширява пътя, който да бъде естествена полоса за нашите действия.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички