Сряда,

Българите от Судан с покъртителен разказ за ужаса

От: СТАНДАРТ -
1417
Българите от Судан с покъртителен разказ за ужаса
A
A
A

Събудихме се от изстрелите, мястото, където живеем, беше най-засегнато.  Това заяви на летище София българка, която се прибра от Судан. Николета Борисова обясни, че е женена за суданец и живее от 45 години в Судан.

Преместихме се в по-безопасен район, а след това и на 30 км от Хартум. Цяла седмица нямаше ток и вода, но като цяло животът там бе почти нормален, каза Борисова.

"Искам да изразя благодарностите си към посланика ни в Египет, със светкавична намеса успя да ни организира и да ни дава правилните координати по най-безопасните зони и да се придвижим до евакуационните центрове. Посланикът ни директно се включваше в комуникацията ни, много добра работа беше свършена от Ситуационния ни център. Показваха ни маршрути - по въздух и сухопътно", разказа тя.

Нещата в Судан се задълбочават всеки ден все повече. Ние в Хартум нямахме ясна представа защото не можехме да различим военните самолетите от тези на Силите за въздушна подкрепа. Надяваме се нещата да се оправят бързо. Хиляди хора напуснаха границата към Египет. Тримата ми сина останаха там. Бяхме включени в германския самолет за евакуация. Йордания се погрижиха за нас и ни нахраниха", заяви тя. Съпругът ѝ заяви, че се надява да се постигне примирие, тъй като ситуацията е много лоша.

Марияна Илиева също се прибира от Судан, където живее в последните 5 години, и споделя, че комуникациите са били много зле. "Хора умираха по пътя, по два-три дни стояха и нямаше кой да ги прибере. Мародерите влизаха и ограбваха. Хората си пускаха храна през стената, а пазеха пост по време на Рамазан", спомня си тя.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com