Благодатният огън ще стигне до всеки храм

Той се пази от миналата година в църквите

Благодатният огън ще стигне до всеки храм | StandartNews.com

В Ерусалим предстои церемонията по слизането на Благодатния огън в храма "Възкресение Христово". Тази година церемонията ще бъде без поклонници и с ограничен брой участници - около десет, но ще се излъчва по телевизията за целия свят, съобщи БНР.

С решение на Светия синод тази година духовници от Българската православна църква няма да пътуват до Йерусалим, за да пренесат в българските храмове от Благодатния огън, който се очаква да слезе и днес - на Възкресение Христово. Спестените от самолетния полет средства ще бъдат дадени за борбата с коронавируса.

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година, така както и в столичния катедрален храм „Света Неделя“, обясни за "Хоризонт" отец Кирил Попов. „Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим Благодарен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод“, каза свещеникът.

„Има някои църкви и манастири, където пазят Благодарния огън от миналата година“, потвърди и ловчанският митрополит Гавриил: „Това е компромис, при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим, за да няма излишни обвинения“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай