Битката с бедствието. Вадят армията

Свидетелски разкази на пострадали

Битката с бедствието. Вадят армията | StandartNews.com

Продължава борбата с водното бедствие, което удари Южното Черноморие. Тази сутрин екипите отново ще тръгнат на обход, както за описване на щетите, така и за претърсване на морето. В помощ на пострадалите държавата обеща да отпусне по 1512 лв. за щети по имоти и до 2500 лв. за повредени уреди. Все още има разрушени пътища. Образувано е досъдебно производство за бедствието, което взе 4 жертви.

Остава забраната за пиене на вода от водопровода, както и за къпане в морето. Електричеството на повечето места е възстановено, с изключение на ниските точки, където все още има каравани и бунгала под вода.

Армията е тук от снощи. Ще разчитаме на военните инженери, които да ни помогнат с възстановяването на мостовите съоръжения на територията на общината. Плануваме да изградим временно съоръжение, което да осигури пешеходен достъп до кв. "Василико", каза пред журналисти кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

По думите му, към момента дейностите в общината са преминали във втори етап - възстановяване на инфраструктурата и разчистването на най-критичните райони. Това се прави заедно с доброволците, каза кметът.

"В момента предстоят огледите. Очакваме експертите да кажат своите становища, за да можем да кандидатстваме за помощ от държавата. Материалните щети са огромни. Ще направим оглед на допълнителни зони днес, до които все още не са стигали хора. Водата е разрушила почти всичко, до което се е докоснала. Днес по обед ще докладвам лично на премиера първите резултати. Със сигурност щетите ще са за десетки милиони, но не можем кажем нищо с точност към момента", допълни Георги Лапчев.

Той поясни, че стените на двата язовира над село Лозенец са силно компрометирани. "Благодарение на това, че са били празни, село Лозенец и "Оазис" са спасени", каза Лапчев.

Със здравните власти се поддържа постоянен контакт, уточни той и допълни, че водата от чешмите все още не може да се използва за пиене. Няма бедстващи хора или населени места без ток. 

Предстои изграждането на временен мост северно от къмпинг „Нестинарка”.

Продължава извозването на временното съоръжение, заяви инж. Митко Порязов, началник ОПУ-Бургас. След това ще бъде бутнат старият и на негово място ще бъде изграден нов, по-стабилен, обясни още той. 

По временния мост ще има ограничения в скоростта и товароподемността на преминаващите.

Отворен е пътят между Синеморец и Ахтопол. Всички населени места са проходими, има достъп. Продължават обследванията, обясни още инж. Порязов.

В село Кости хората се оплакват, че при всеки по-силен дъжд има проблеми.

„Кметът каквото може направи, малко пари като отпуснат. Преди имаше 4 моста, сега няма. Дерето иска цялостен ремонт, стените да се повдигнат нагоре, да се сложи мост”, разказа Димитър.

„Със сигурност ще се направи дерето. Има средства - над 1,5 милиона лева са отпуснати. Единственият проблем е с обществените поръчки. На 5-и трябваше да бъде сключен договорът. Но отново има обжалване”, каза кметът на селото Антон Ангелов.

Описът на щетите в село Кости е приключил още вчера.

По време на приливната вълна Композиторът Ясен Козев е бил в и Царево, и на „Арапя” и е станал свидетел на наводненията.

„Събудих се в 6:30 ч. Нямаш ток, нямаш вода. Телефонът ти е на 5% горе-долу. Газта даже беше свършила. Дъждът беше такъв, че къщата на 30 м не се виждаше”, сподели той.

По думите му много хора са се били паникьосали в първия момент. Композиторът апелира да се акцентира върху взаимопомощта в подобни ситуации, а не да се търси виновник.

Атанас Месечков се намира в курорта Лозенец.

„Видяхме още през нощта срещу пети, че нещо ще се случи, защото буквално на 30 минути се будехме от гръмотевици. На сутринта дворът ни беше наводнен изцяло, а сме на високо”, сподели той. По думите му ситуацията в момента е спокойна и се нормализира постепенн

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай