Билетчето за зоопарка скача от 4 на 6 лева

Целта е издръжката му да не зависи само от общината

Билетчето за зоопарка скача от 4 на 6 лева | StandartNews.com

Билетът за столичния зоопарк може да поскъпне от  4 на 6 лева за възрастни от Нова година. Това е една от промените, които директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов, които той огласи пред журналисти в Правец, където се провежда семинар на Столичната община за бюджета за следващата година.

Целта на директора на зоопарка е да промени структурата и устава на управляваното от него дружество така, че то вече да не се издържа изцяло от общината, а и от собствени приходи, които да може да разпределя самостоятелно. В момента зоопаркът няма право да генерира приходи от търговска дейност.

Така Бориславов има желанието 10% от събраните пари от вход да остават в дружеството, вместо да се връщат в бюджета на общината. Според отчета, който той представи, за 2018 г. приходите на зоопарка са 1.17 млн. лева, като те са с 150 хил. лева повече, спрямо сумата за предходната година. Парите обаче са по-малко от половината - 44.6%, от тези, които общината отпуска за издръжка на парка. През годината зоологическата градина е била посетена от 360 хил. души или с 30 хил. повече, спрямо 2017 г.

Според изчисления на Бориславов, ако през 2019 г. зоологическата градина има същия брой посетители, но входът за възрастни е 6 лева, то дружеството би събрало над 1.6 млн. лева. С парите Бориславов иска да извърши ремонти на две детски площадки, клетки на животни и други дейности.

Бориславов планира и обновяване на сайта на зоопарка, в който да включи и възможност за виртуална разходка, но "без да показваме всичко", като според него така посетителите ще се увеличат. Освен това директорът иска да бъде разработени и мобилно приложение за подаване на сигнали и коментари, за да се подобри обратната връзка с посетителите.

На "Женския пазар" да бъдат изградени 22 нови павилиона и алеи, пък планира Драгомир Димитров, директор на общинското дружество "Пазари Възраждане". Място за новите павилиони ще се отвори, ако Димитров получи позволение да събори една от сградите в началото на пазара откъм бул. "Сливница".  По думите му в момента тя не се използва, защото в е много тежко състояние, макар и построена след 2000 г. За да й бъде направен ремонт ще са необходими 300 хил. лева, а за основна реконструкция - 800 хил. лева, посочи Димитров, като допълни, че според него тези дейности биха били нерентабилни. За сравнение той каза, че само приходите на "Пазари Възраждане" за 2018 г. са малко под 400 хил. лева.

"Новите павилиони пък биха генерирали приход, а и ще отворят пазара за още повече посетители", каза още Димитров. За да реализира идеята си той вече е поискал от главният архитект на София Здравко Здравков разрешение да премахне старата сграда и очаква отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай