БГ ученици на първите места в конкурс на НАСА

Варненски математици се отличиха с проектиране на космически колонии

БГ ученици на първите места в конкурс на НАСА | StandartNews.com

Български ученици постигнаха големи успехи в конкурс на НАСА, съобщи Нова тв.

Два екипа от България спечелиха първи места в най-престижното състезание на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии. В Международния конкурс тази година участваха 2 691 екипа и 12 899 ученици от над 30 държави.

Катерина Саматовна от 11 клас на Математическата гимназия, Варна, в категория индивидуален участник, е класирана на първо място с проекта GENESIS-369.

Екип от 9 ученици от 11 клас на Математическата гимназия, Варна, в категория голяма група, са класирани на първо място с проекта Градът на космическия ускорител. Това са Кристиян Горанов, Стефан Ангелов, Мартин Тодоров, Калина Георгиева, Ирина Антонова, Стефан Дачев, Тодор Славов, Драгомир Николов и Константин Попов.

Ръководители на екипите са доц. Веселка Радева, ръководител на Планетариума на Морското училище и Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в Математическата гимназия, Варна.

Двата екипа са поканени да участват в Конференцията на НАСА за Международно космическо развитие в САЩ от 6 до 9 юни. Там те ще представят своите проекти и идеи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай