БГ учени: Билките по-лековити от витамините

Вещества в червеното вино и куркумата може да лекуват рак и диабет

БГ учени: Билките по-лековити от витамините | StandartNews.com

Български учени са на път да обърнат представата за лечение в целия свят. И да вкарат билките и растителните вещества като по-лечебни, отколкото са витамините. Международен екип, ръководен от проф. Атанас Г. Атанасов от Виенския университет, публикува този месец изследване, според което билковите антиоксиданти са на път да се превърнат в алтернатива на витамините и минералите. В проучването участва и доц. Николай Цветков от Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев” към Българската академия на науките (ИМБ-БАН).

Изследването е публикувано през януари тази година в списание „Oxidative Medicine and Cellular Longevity“ и в него са анализирани почти 300 000 научни статии за антиоксидантите. От анализа станало ясно, че фокусът на научното внимание се е променил рязко през последните 19 години. Докато преди 2000 г. той е бил насочен предимно върху витамините и минералите, то последните изследвания изучават ефектите на растителните антиоксиданти и използването им за борба с оксидативния стрес, който е свързан с редица заболявания.

Продуктите с растителен произход, като например куркуминът, който се съдържа в куркумата или ресвератролът от червеното вино, могат да имат огромен потенциал, приложени самостоятелно или комбинирано за профилактика и лечение на редица заболявания, включително диабет и рак, казва доц. д-р Николай Т. Цветков от секция „Биохимична фармакология и лекарствен дизайн“ към ИМБ – БАН.

Публикацията се радва на огромно внимание сред научната общност по света – според сайта Altmetric тя попада в топ 5% на резултатите от всички изследвания, които платформата следи.

Предстои екипът да продължи работа по стартиралия наскоро проект КП-06-ОПР 03/8, финансиран от Националния фонд за научни изследвания на България (ФНИ), който ще проучва използването на нови хибриднимолекули срещу невродегенеративни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай