Неделя,

БГ изложбата в Лувъра се отменя (ОБНОВЕНА)

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Френската кураторка не е компетентна в тази сфера, заяви шефът на Института по изкуствата

Българската изложба в Лувъра се отменя, заяви пред "Стандарт" шефът на Института за изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов. Причината скандалът, че произведенията на Българската православна църква ще бъдат представени в секция "Ислямско изкуство".

По-рано днес стана ясно, че още на 20 януари Светият синод е отказал благословение на Министерство на културата за излагане в Лувъра на 16 шедьовъра на православното изкуство, след които кръстът на Рафаил от Бачковския манастир. Монахът 12 години резбова уникалното разпятие, в резултат на което ослепява. Кръстът е едно от най-големите духовни чудеса на България.

Ведомството на Боил Банов е поискало благословия и разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. На заседание на Светия синод от 20 януари 2020 г. е взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция е и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията.

Министърът на културата Боил Банов се срещна днес с председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и с представители на академията. На срещата присъстваха член-кореспондент проф. Васил Николов, заместник-председател на Академията, и професор Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата на БАН.

Министърът и ръководството на БАН се обединиха около позицията, че предвид полученото в Министерството на културата становище от Светия синод на Българската православна църква, както и обществения отзвук относно организирането на експозицията с работното заглавие "Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)", е добре тя да бъде отменена и на Лувъра да бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история.

Учените предложиха теми, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между Министерството на културата и Лувъра не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции.

Специалистите от културните институти до момента обсъждаха съдържанието на експозицията, която да включва около 60 предмета, сред които икони, бижута, църковна утвар, съдове, ръкописи и други. Готовност да участват в изложбата имаха няколко музея - Национален археологически институт с музей при БАН, Етнографски музей при БАН, Криптата в храм-паметника Александър Невски – филиал на Националната галерия, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, регионалните исторически музеи в София и Варна.

"Ние не знаехме, че Светият синод е взел решение да откаже предоставянето на творбите още на 20 януари и го научихме едва днес", заяви още пред "Стандарт" проф. Мутафов. По неговите думи вината за това изображения на православието да бъдат експонирани в секция "Ислямско изкуство" с цел това да бъде представено като Европейска Турция, е взето от кураторката на изложбата във Франция г-жа Шарлот Мори, която, според него, не е особено компетентна в тази сфера.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички