Безразборна сеч прави от валежите бедствия

Безразборна сеч прави от валежите бедствия | StandartNews.com

Защо Баба Марта ни хвърли в снежен ад? Чакат ли ни потопи след преспите? И в кои райони на страната има най-голям риск от бедствия? "Стандарт" потърси отговорите при експертите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) на БАН доц. д-р Снежана Балабанова, заведащ секция "Хидрологични прогнози", и д-р Боряна Маркова, дежурен синоптик в НИМХ-БАН на 10 март.

Дано снегът се топи бавно, защото Арда, Марица и Тунджа са на ръба, предупреждава доц. д-р Снежана Балабанова

- Доц. Балабанова, ще преливат ли реките, щом започнат да се топят преспите?

- Ние даваме прогноза за не повече от 1-2 дни. Времето през март се променя изключително динамично и не бихме се ангажирали с по-дългосрочни прогнози.

- Все пак падна много сняг. Какво трябва да очакват хората около водните басейни?

- Това е така. Но, Слава Богу, температурите засега не са много високи. Затова се надяваме на бавно снеготопене. Но ситуацията е наистина сериозна. Водните количества в реките в цялата страна са на границата на критичните прагове, въпреки че в последното денонощие са в състояние на леко понижение. Марица при Първомай обаче достигна повишение от 57 см, докато Върбица при Джебел спада. Но валежите продължават, макар и слаби, и поради високата почвена влага се очаква оттоците да бъдат силни. Водните количества ще се повишат и в Дунавския басейн. За река Огоста - в горната й част, в средното и долното течение на Янтра, долното течение на Русенски Лом. В Черноморския басейн най-силен ще бъде оттокът в реките Камчия, Айтоска, Ропотамо, Велека, Провадийска. Но най-тежка, разбира се, си остава обстановката в Родопите. Системата за ранно предупреждение прогнозира и високи нива на Марица при Гълъбово, където равнището на водите е вече на границата между оранжев и червен код.

При Харманли реката е на жълтия праг, а утре може да падне и под него. При Свиленград обаче е над оранжевия. По прогноза очакваме днес да спадне и Тунджа при Ямбол, но все още в сила остава оранжевият код.

- Но едно по-рязко затопляне може да влоши нещата...

- Да, Тунджа при Елхово заля най-ниските части на града. И това ще се задържи близката седмица. Спадът на водите ще бъде бавен.

- Къде е най-тежка обстановката?

- Това е в басейна на Арда. Там все още няма пряка опасност само, защото температурите са относително ниски. В следващите дни започва за затопляне в района, но то ще бъде постепенно. Проблем може да се очаква от повърхностния отток. Аз не мога да кажа в какво състояние са язовирите и капацитетите им да поемат тези количества вода, но притокът ще бъде значителен.

- Това през април ли да го очакваме?

- Трудно е да се каже какво ще ни поднесе следващият месец. Речните нива зависят от комплексни причини - температурата, валежите, степента на влажност на почвите, натрупванията на сняг във високите части на водосборните райони, наклонът на терена, капацитетите на язовирите.

- Защо толкова се активизираха свлачищата?

- Основната причина за това, разбира се, са валежите. Но има и едно оголване на речните скатове от безразборна сеч. Самите корита са затлачени с отпадъци и незаконно строителство, както е в "Аспарухово"

Няма как да няма свлачища и наводнения

- А освен това речните легла са обрасли с растителност...

- Да, така е, но тук трябва да се подхожда много внимателно. Самите речни корита, разбира се, трябва да се чистят от саморазсадилите се храсти и дървета. Но бреговете, т.нар. заливни тераси, е задължително да са залесени, за да поддържат терена и да спират ерозията.От 28 г. не е имало
толкова закъсняла зима

Виновен е средиземноморският циклон, но започва затопляне

д-р Боряна Маркова, дежурен синоптик в НИМХ-БАН на 10 март

Сегашната тежка метеорологична обстановка е предизвикана от мощен средиземноморски циклон, който премина през страната. И от 6 март до момента се създаде наистина тежка обстановка, с обилни валежи, които надминаха средните норми за целия месец. В равнинната част те са от 30-60 мм, а в планинската - между 60 и 100 мм. Докато само за седмица в повечето райони на страната се изляха значително повече от тази норма. В Родопите при Кърджали валежите достигнаха 133 мм на кв. м, при Хасково - 130 мм. В Девин се натрупа 30 см снежна покрива, във Велинград - 54 см, в Чепеларе - 80 см. Това са наистина сериозни количества. Но очакваме валежите постепено да отслабнат и спрат. И в следващите дни обстановката да се успокои.

Сегашната ситуация обаче не е нетипична за България. По принцип месец март е характерен със своите аномалии и крайно нестабилно време като цяло. Подобни "закъснели" зими с обилни валежи е имало и преди, като особено тежки са били тези през 1907-а, 1949-а, 1956-а, 1987-а, когато се е стигало до надхвърляне на нормите на средните валежи до 4-5 пъти. За всичко това е бил "виновен", както и в момента, средиземноморският циклон - мощен поток от относително топъл, но влажен въздух. Той понякога засяга цялата страна, но по-често, както и тази година, винаги южната или югозападната й част. Но започва постепенно повишение на температурите, които може да достигнат 5-10 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай