Сряда,

Безмилостни! Частни бирници прибраха данъчните облекчения на майки

От: Редакция -
397
Безмилостни! Частни бирници прибраха данъчните облекчения на майки
A
A
A

Майки от Пловдив с ужас установиха, че преведените им данъчни облекчения за деца са под запор на частни съдебни изпълнители (ЧСИ), съобщи "Марица".

Първите родители, които побързаха да подадат документи за бонусите за деца, вече са с преведени суми. За първи път данъчните облекчения са в много голям размер - от данъци на работещите родители се връщат 450 лева за едно дете, 900 лева за две и 1350 лева за три и повече деца.

"Имам две деца, за които от държавата получих 900 лева по банковата сметка - разказва Росица Кънчева. - Нито ги видях, нито ги пипнах тези пари. Още на същия ден ЧСИ ми ги взе. Сега търся добър адвокат, с когото да се посъветвам има ли вариант да си ги върна.” Тя не крие, че има изпълнително дело и е дадена на ЧСИ за неплатени борчове от преди години.

Още щом научила за щедрия бонус от държавата, майката побързала да подаде документи пред НАП още в първите дни на новата година. Данъчните пък си дават срок до един месец за проверка на документите. За НАП е важно обаче човекът да няма дългове към самата приходна агенция. „Ако имате неплатени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, следва да ги погасите, за да се възползвате от данъчната отстъпка”, неколкократно обясниха данъчните.

Ако това условие е изпълнено, те превеждат облекчението задължително по банковата сметка на родителя. А от там, в случая на Росица, ЧСИ ги е дръпнал веднага, за да погаси вземанията към кредитора. Така се оказва, че държавата плаща частни дългове на гражданите си.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички