Сряда,

Бедствие! Пропада сградата на Стопанската академия в Свищов

От: Стандарт -
590
Бедствие! Пропада сградата на Стопанската академия в Свищов
A
A
A

Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада заради движение на земните пластове. Сградата вече е със запечатани аудитории и кабинети, тъй като се нуждае от спешно укрепване и ремонт, които ще възлязат на около 2 млн. лева, пише "Телеграф".

Академията няма нужните пари и търси помощ от държавата. Корпусът е строен преди близо 4 десетилетия, но основите му са върху льосови плочи, което води до движение на земните пластове. Огромни пукнатини зеят опасно по фасадата, както и в аудитории и кабинети. Екип на УАСГ вече е направил обследване и е излязъл със становище, съобщи dariknews.bg.

"Имаме от няколко години проблем, и то с основната ни учебна сграда, това е факултетският корпус - една част от нея, а именно северната част. Проблемът се задълбочава и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които направиха обследване и груба оценка“, съобщи ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

Според нея ремонтът ще струва около милион и двеста хиляди лева, които в днешно време заради инфлацията могат да стигнат и до два милиона.През седмицата се очаква на обследване да дойде и екип от Минно-геоложкия университет в София.

„Смятаме, че проблемът е почвата под сградата - свлачище и подпочвени води така, че те ще обследват и почвата. Аз инициирах среща с министъра на образованието и науката академик Николай Денков.Той прояви разбиране и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт, след като изпратим писмо с техническата документация", допълни проф. Божинова.С проблема са се ангажирали и великотърновски депутати, които също ще търсят финансова подкрепа от МОН.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички