Бедствие! Пропада сградата на Стопанската академия в Свищов

Учебното заведение търси помощ от държавата

Бедствие! Пропада сградата на Стопанската академия в Свищов | StandartNews.com

Основна сграда на Стопанската академия в Свищов пропада заради движение на земните пластове. Сградата вече е със запечатани аудитории и кабинети, тъй като се нуждае от спешно укрепване и ремонт, които ще възлязат на около 2 млн. лева, пише "Телеграф".

Академията няма нужните пари и търси помощ от държавата. Корпусът е строен преди близо 4 десетилетия, но основите му са върху льосови плочи, което води до движение на земните пластове. Огромни пукнатини зеят опасно по фасадата, както и в аудитории и кабинети. Екип на УАСГ вече е направил обследване и е излязъл със становище, съобщи dariknews.bg.

"Имаме от няколко години проблем, и то с основната ни учебна сграда, това е факултетският корпус - една част от нея, а именно северната част. Проблемът се задълбочава и още през 2019 година поканихме екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които направиха обследване и груба оценка“, съобщи ректорът на Стопанска академия проф. Марияна Божинова.

Според нея ремонтът ще струва около милион и двеста хиляди лева, които в днешно време заради инфлацията могат да стигнат и до два милиона.През седмицата се очаква на обследване да дойде и екип от Минно-геоложкия университет в София.

„Смятаме, че проблемът е почвата под сградата - свлачище и подпочвени води така, че те ще обследват и почвата. Аз инициирах среща с министъра на образованието и науката академик Николай Денков.Той прояви разбиране и пое ангажимент Министерството да финансира ремонт, след като изпратим писмо с техническата документация", допълни проф. Божинова.С проблема са се ангажирали и великотърновски депутати, които също ще търсят финансова подкрепа от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай