БДЖ в помощ на колоездачите. Специализирани вагони за участниците в "Дунав ултра"

Ще бъдат осигурени специализирани вагони за участниците в колоездачния преход

БДЖ в помощ на колоездачите. Специализирани вагони за участниците в "Дунав ултра" | StandartNews.com

Специализирани вагони за превоз на велосипедите на участниците в колоездачния преход „Дунав Ултра” ще бъдат осигурени от БДЖ, съобщиха от пресцентъра на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Вагоните ще са към съставите на два влака от София за Видин в подкрепа на участниците в изминаването на най-дългия туристически велосипеден маршрут в България.

В понеделник  - 4 септември сутрешният и обедният влак от София за Видин ще потеглят с допълнителен вагон за превоз на велосипеди. Разписанието на влаковете е достъпно в електронния пътеводител на официалната страница на БДЖ - www.bdz.bg и в Google maps.

Билети за пътуване и талони за превоз на велосипеди могат да бъдат закупени на билетните каси от всички железопътни гари в страната. БДЖ призовава участниците да се снабдят своевременно с документи за своето пътуване и да не чакат последния момент, което предоставя възможност дружеството предварително да планира необходимостта от още допълнителни места.

Маршрутът на „Дунав Ултра” свързва най-северозападното с най-североизточното населени места на страната (с. Куделин и с. Дуранкулак). Траекторията му от 740 км преминава през или в района на 119 населени места - 17 града и 102 села, до 15 от които има достъп с железопътен транспорт. Това са Видин, Лом, Милковица, Долни вит, Сомовит, Черквица, Ореш, Свищов, Иваново, Две могили, Русе, Силистра, Добрич, Генерал Тошево и Кардам. Маршрутът придобива популярност със събития, чието предизвикателство е разстоянието му да се измине в рамките на 48 часа с велосипед.

Събитието няма състезателен характер и е персонално предизвикателство за всеки участник. По време на прехода всички колоездачи стартират заедно, но всеки е свободен да следва свой собствен план за преминаване, темпо и скорост. 

Всеки желаещ да се включи в инициативата може да започне своето пътуване от произволно избрана точка по маршрута. За целта възможност за превоз на велосипеди с влак до поречието на Дунав потенциалните участници имат не само до Видин. Любителите на преходите с велосипед могат да пътуват с влак до крайдунавските градове Лом, Черквица, Свищов, Русе и Силистра, откъдето да се включат в маршрута на „Дунав Ултра”.

Тази година, в десетото, юбилейно издание на „Дунав ултра“ се очаква да се включат над 150 колоездачи от седем държави - България, Румъния, Полша, Украйна, Германия, Белгия и Великобритания. Това каза за БТА организаторът на събитието Борис Бегъмов. 

Каузата на събитието е популяризиране на над 110 населени места по поречието на река Дунав и в района на Добруджа, откъдето преминава маршрутът, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай