Баски скулптор се тревожи за Европа с бронз и оголен поглед

Баски скулптор се тревожи за Европа с бронз и оголен поглед | StandartNews.com

София. Бронз и лакирано дърво, бронз, бронз и мед, месинг и бронз, ковано желязо и бронз или само бронз. С 21 монументални скулптури и скулптури за обществени пространства испанският творец от баски произход Айтор де Мендисабал алармира за опасностите, пред които е изправена днес Европа. Изложбата, Съвременна баска скулптура (Basque Contemporary Sculpture), открита миналия четвъртък от Де Мендисабал, който освен скулптор е и художник и дизайнер, може да се види в Галерия "Индустриална 11" до 20 декември. В рамките на експозицията, организирана от Посолството на Испания в България, са включени и 15 картини с техника туш върху платно, обединени в заглавието „Оголен поглед".

Творецът сподели пред „Стандарт", че има няколко послания чрез изложбата. „От една страна е олицетворението на мечтата, изразено в картините, които разкриват вътрешния ни свят. Този, който е най-дълбоко в нас и, който е най-малко познат. Но и този, който ни позволява да сме свободни, когато го пуснем навън", коментира Де Мендисабал.

Що се отнася до скулптурите, той ги определи като „по-реални". „Означават неща, които аз разглеждам като трагични в културата ни. Екологията, безработицата в Европа, деиндустриализацията на Европа, което ще ни доведе до нещо наистина трагично, ако не се повдигне този въпрос", алармира скулпторът.
Той сподели тревогата си, че някой друг задкулисно, може би, дърпа конците на Стария континент. „Мисля, че ние европейците не контролираме Европа. Кой? Не знам, бих искал да разбера, но не сме ние", призна през смях Де Мендисабал.

По думите му Европа трябва да се размисли накъде върви, защото бъдещето й никак не е ясно, ако не се реиндустриализира, ако не се пазят границите и ако не се прави опит да се създава една по-реална култура.

На въпрос как може да се постигне универсален модел на поведение, при положение, че Стария континент е съставен от много различни като тип емоционалност и мироглед нации, той отговори, че в едно семейство има братя и сестри, които може и никак да не си приличат – нито външно, нито като характери. „Но от това семейството не престава да съществува. Колкото по-единна е, толкова по силна е тя и толкова по-добре посреща бъдещето. Европа трябва да е много по-етична", заключи творецът.

Той не пропусна да отбележи и впечатленията си от България, която окачестви като напълно непозната, но в същото време „много натурална" и, която почувствал много близка. „Смятам, че има много общо между българската и испанската култура. Страдаме от едни и същи проблеми в този момент. Вярвам, че испанците и българите трябва да сме солидарни едни към други. А културата ще ни сближи още повече и ще ни подкрепи още повече в една сложна Европа", убеден бе Де Мендисабал.

Роден през 1949 г., авторът участва в многобройни колективни и индивидуални изложби в Испания и други европейски страни – Италия, Франция, Белгия, а сега и в България. Заради творческата си кариера той е удостоен с много отличия, между които Първа награда на гр. Сан Себастиан (Испания) за Паметника на жертвите на тероризма през 2007 г., Наградата на гр. Делфт (Холандия) за стенното пано „Лойола", през 2002 г. Преди да започне професионалния си и творчески път, Айтор де Мендисабал учи в Академиите за изобразителни изкуства в Рим и Карара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай