Бареков може да оглави широк центристки съюз

Бареков може да оглави широк центристки съюз | StandartNews.com

Интервю с Борислав Цеков, Движение "Модерна България"

- Г-н Цеков, как ще коментирате напрежението в Реформаторския блок?

- Очакването, че Реформаторският блок ще бъде една отворена гражданска платформа, в която ще участват политически партии и граждански движения, отиде на заден план. От гражданска платформа се върви към една партийна коалиция с една цел - няколко малки партии да обединят усилия и да влязат в парламента. Но от това, което чувам и виждам, не мога да видя нещо ново в тези партии или лидери, тъй като всички те са участвали на най-висшите позиции във властта като министри, като вицепремиери. Видели сме ги какво могат през последните 15 години. Видели сме ги и как работят и към днешна дата те не предлагат нищо ново, камо ли пък реформаторско. Очевидно целта е коалиция от тези партии, да влезе в парламента и в крайна сметка да стане патерица на ГЕРБ и Бойко Борисов и Цветан Цветанов. И това е най-жалкото.

- В тази ситуация как оценявате шансовете на партията на Николай Бареков, която се учредява след дни?

- В момента най-големият дефицит е в центристкото пространство. Ако партията, която учредява г-н Бареков, си постави за цел да катализира създаването на широк, отворен, центристки съюз на партии и граждански движения, с ясна кауза и смяна на олигархичния модел и за смяна на управлението на партиите на прехода, това ще бъде добре. Предстои да видим дали политическият процес ще позволи формирането на широка центристка коалиция. Според мен България има необходимост точно от това. Страната има нужда от смяна на системата, което не е по силите за никоя партия сама по себе си. Това може да се случи с широко обединение.

- И вие в движение "Модерна България" говорите за смяна на системата. Означава ли това, че и вие бихте се присъединили към съюза, за който призовава Бареков?

- Ние сме едни от първите, които издигнахме каузата "смяна на системата". Ние сътрудничим на тематична основа с всеки, който има такава визия. Като се създаде тази формация на Бареков, ако ни поканят - ще разговаряме. И ако има достатъчно допирни точки, защо да няма сътрудничество за дадени каузи. По-важно е дали има достатъчна обществена нагласа и воля да се сформира широко центристко обединение.

- Въпросът от последните дни неизменно е оценката за 2013-та.

- Най-трудната политическа година може би от последното десетилетие. С много широко обществено напрежение, свалило от власт правителството на ГЕРБ, което смаза икономиката и ерозира гражданските права. Но и с едно ново управление, днешното правителство на г-н Орешарски, което въпреки първоначалните заявки започна крайно неубедително. И се срина в очите на обществото като управление, способно да изведе страната към нещо по-добро. Наистина се правят немалко добри неща, но са загубили чуваемост и донякъде морално-политическа легитимност. Така че, 2013-та е година на кипеж, година, в която не се създаде нова алтернатива, но от друга страна, стана ясно, че повече по старому не може да се кара.

- А като очаквания за 2014-а?

- Не мисля, че ще се стигне до предсрочни парламентарни избори заедно с европейските. За съжаление провалът и капсулирането на протеста през есента, когато беше яхнат от ГЕРБ и реформаторите и сведен до несъществуващата днес дилема "комунизъм-антикомунизъм", както и безмозъчното повтаряне на "оставка" и "кой", без да се предлага нищо, колкото и парадоксално да звучи - бетонира кабинета. Но тъкмо евроизборите ще очертаят реалното разположение на силите. Тогава ще е ясно дали ще имаме предсрочни избори в края на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай