Банско си иска втория лифт

Спешно да се актуализира планът за Пирин, а не да се чака новият проект

Банско си иска втория лифт | StandartNews.com

Георги Икономов, кмет на Банско

- Г-н Икономов, последните новини за строежа на втори лифт в Банско са обнадеждаващи. Не сте ли доволен?

- Да, вижда се, че има желание, има воля да се върви в положителна посока, но не съм убеден, доколко управляващите са вникнали в проблематиката. Опасявам се, че в някой момент ще се появят проблеми, които ще препънат нещата. Според мен по-голяма яснота ще има след месец. Защото сега има заявка за изваждане на проекта от точката на замръзване, но след месец ще питам какво вече е предприето. Защото хората ме питат и аз питам отговорните фактори.

Най-яркото доказателство, че се върви в правилната посока, ще е актуализацията на сега действащия план за управление на Пирин, която задействахме. През февруари предложението на община Банско за актуализация на плана беше разгледана на Висшия експертен екологичен съвет, където с корекции от наша страна и със забележки от тях се взе решение за един вариант. Той трябваше да мине през съгласувателна процедура на различните министерства и след това през решение на Министерския съвет.

- А не трябва ли да се изчака с изготвянето на изцяло нов план за управление на Пирин?

- С тези мотиви още преди все казваха - защо толкова бързате. След година ще имаме нов план, тогава ще се реши въпросът с втората кабинка. Е, вече минаха 2-3 години, а все още нямаме нов план. Няма и изгледи да имаме, защото процедурата е зациклила. Докато тя мине, сроковете се удължават, и както вчера чета изявлението на министър Искра Михайлова, опасността да не се случи този план е огромна. Може и средствата, които са предвидени за изработването му, да се загубят. Актуализацията на действащия в момента план отпушваше изграждането на стратегия за ски зоната, на нова концепция, на ново планиране и проектиране, което вече можеше да се дебатира. Актуализацията не касае цялата територия на парка, а само ски зоната в рамките на сега действащата концесия. Това, което искахме е, една малка част - тази на ски зоната, да се вкара вече в новия план, който да се разработи дори и след година, две. Затова за мен беше много учудващо, това запъване - да не правим сега актуализация, да чакаме новия план. А актуализацията можеше вече да е факт и да се проектира, да минават екологични оценки и изобщо да тече процедура.

- Излезе информация, че всъщност проектът за ски зоната в Банско засяга две трети от Пирин и обхваща Разлог и Добринище. Как ще отговорите?

- Няма нищо подобно. Това бяха едни тези на зелените, с които искаха да плашат хората. Пак казвам, проектът засяга само концесията, не излиза извън нея. И става въпрос за началната и крайната станция на лифта. Аз като кмет на Банско как мога да пледирам за каквото и да било в Разлог.

(kmeta.bg)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай