Банско мина Австрия по цени

Пържолата в Пампорово е по-скъпа от порция френски сирена на Алпите

Банско мина Австрия по цени | StandartNews.com

Банско. Банско мина по цени дори алпийските курорти. Менютата в най-посещавания ни ски курорт бълват огромно разнообразие, като ценоразписът отдавна мина този в Аплите, коментираха туристи. Група запалени скиори начело с инструктора им Радостина Иванова от 5 години не пропускат да се пуснат по родните писти. Винаги посещават Банско заради добре обработените писти.

"Тази година обаче цените ни впечатлиха повече от влековете", коментира Иванова. Вчера тя и групата й се върнаха от 7-дневна екскурзия в австрийския курорт Заалбах. За пътуването, нощувките, ски картите, закуски и вечери всеки от групата е броил по 430 евро.

"Малко повече ни струваше почивката в Банско за 5 дни, като пътят бе за наша сметка, а пистите са 3 пъти по-къси", коментира Иванова. Тя запазила част от касовите бележки от австрийския курорт, според които половин литър бира в заведение до пистата струва 1,20 евро. Чаят се продава срещу 80 евроцента, а пържените картофи струват 3 евро за 300 грама.

Цената на уискито започва от 3 евро за 40 г, а плато от 300 грама френски сирена струва 4 евро. Топъл обяд, който включва голяма порция пържени картофи, наденица на скара и малка бира, пък струва 10 евро.

За сравнение безалкохолните напитки в заведение в местността Шилигарника на Банско започват от 3 лева за бутилки от половин литър. Натурален сок от 330 милилитра е на същата цена, а енергийните напитки са по 8 лева. Студеният чай, нескафе, капучино вървят по 5 лева, толкова е и млякото с какао. Най-обикновен билков чай пък е 2 лева, а топлият шоколад се продава срещу 6 лева.

Бирата върви между 5 и 9 лева, като вносните марки са най-скъпи. Кюфтето и кебапчето са по петарка, а чаша вино върви 6 лева. 100 грама пилешко шишче се продава 7 лева, а с лев по-скъпо е свинското шишче. 200 грама пилешко филе струва на клиента 14 лева, а свинското филе със същия грамаж е 16 лева.

Сериозни са цените и в стотиците механи в Банско. Разбира се, има разлика в цените на различните заведения. Там, където помещенията са собствени, манджите са и по-евтини. Наетите са с по-високи цени. Салати вървят между 3,50 и 5 лева, някъде удрят и 6 лева в зависимост от грамажа. 300 грама печени чушки с чесън са 4,20 лв., шопската салата е 4,50 лв., толкова е и "Снежанка", които са по 300 грама. 100 грама студено предястие - бански старец, телешка пастърма или свински бут, е 6 лева, супите са между 3,50 и 5 лева, независимо дали са месни или не.

200 грама кашкавал пане върви между 6 и 8 лева, а меденица - запечено сирене с мед и орехи, е между 5,50 и 8 лева. Манатарките с масло са 10 лева, 300 грама саче от свинско и пилешко със зеленчуци пък е 14 лева. 250 гама свинска пържола струва 10 лева, а 300 грама хайдушки шиш е между 8 и 10 лева. Пилешката пържола със същия грамаж е между 6,50 и 8,50 лева. Толкова струва и пъстърва на тиган, докато лавракът от 350 грама е 17 лева.

Цените в Пампорово както край пистите, така и в заведенията не отстъпват на тези в Банско. Капанчетата край белите трасета работят от няколко години с европейски цени - и този сезон пицата е около 8 евро, а цената на едно кафе започва от 1,50 лв. и стига до 5 лв. в по-лъскавите заведения край пистите. Билковият чай за премръзналите скиори не може да се намери под 2,50 лв., но има и цени от 3,50 лв. до 5 лева.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай