БАН разработва ваксина с дарението от Пеевски

Учени от 4 института работят по проекта

БАН разработва ваксина с дарението от Пеевски | StandartNews.com

Разработване на лекарства или имуностимуланти и ваксини срещу новия коронавирус. Това са част от изследванията, които Българската академия на науките ще прави с дарението от 50 000 лева, което получи от най-големия дарител за здраве в България – народния представител от ДПС Делян Пеевски. Личната му подкрепа вече стигна 4 милиона лева, депутатът помогна на близо 30 болници в страната и стотици медицински екипи на първа линия в борбата с коронавируса. Вчера той предостави и огромно дарение от 300 000 лв. на БЧК

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски направи голямо дарение на Червения кръст

Полученото от БАН дарение ще бъде предназначено за предлаган от Българската академия на науките проект “Наука срещу  COVID-19”, съобщи Академията. Проектът предвижда изпълнението на важни научно-приложни  задачи, свързани с диагностиката, лечението и създаването на ваксини срещу коронавируси.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски дари 50 000 лв. на БАН за изследвания

Работата ще обхваща биоинформатичен скрининг за биологично активни съединения с приложение като лекарства или имуностимуланти, разработване на ваксини срещу новия коронавирус, създаване на молекулярно-биологични тестове за масова детекция на коронавируси и други патогени и създаване на нови диагностични подходи за коронавирусни инфекции, базирани на клетъчно култивиране и проучване на епигенетичната модулация като подход за защита срещу инфекцията. В по-общ план, тези дейности могат да прераснат в цялостна стратегия за борба с инфекциозните заболявания при човека и да допринесат за устойчивото развитие на обществото за среща с бъдещи здравни предизвикателства, допълват от БАН.

Работата по проекта ще бъде извършена от учените от четири института на БАН – Институт по молекулярна биология “Румен Цанев”, Институт по микробиология “Стефан Ангелов”, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство и Институт по експериментална морфология, патология и морфология с музей, в сътрудничество и с други научни организации. За разработването на ваксина срещу COVID-19 Институтът по микробиология “Стефан Ангелов” БАН вече получи частично финансиране в размер 70 000 евро от Институт “Пастьор” – Париж, а договорът е с продължителност 15 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай