БАН показва прототип на бг ваксина срещу Ковид-19

България представя уникални средства за борба с Ковид-19 на изложението „Наука за бизнес“

БАН показва прототип на бг ваксина срещу Ковид-19 | StandartNews.com

България представя уникални средства за борба с Ковид-19 на изложението „Наука за бизнес“, организирано от БАН и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, „Стандарт“ е медиен партньор на събитието.

То бе очаквно от миналата година – трябваше да отвори през март, но точно тогава настъпи извънредното положение и събитието бе отложено. Днес то ще се проведе онлайн, но и приоритетите на учените вече са по-различни.

Според Марин Пандев, шеф на Единния център за иновации,  новите неща, включени в събитието, са свързани с противодействието на Ковид-пандемията. „Едно от интересните неща е преносимо устройство за сухо обаззаразяване на въздуха от вируси  и бактерии, изработено в Нционалната лаборатория по приложна физика в Пловдив. Другото интересно нещо от Института по молекулярна биология е свързано с разработка на PCR-китове за детекция на патогени“, обясни той. Целта на тази разработка е да се повиши нивото на молекулярните изсрледвания на болните у нас, но на конкурентна цена. Институтът бе първият, който помогна за оборудването на PCR- лабратория на „Пирогов“. Тези китове, които на практика са вид тестове, могат да тестват не само заболявания в човешкия организъм, но и на замърсяване във водите.

На събитието ще бъдат представен и прототипът на първата българска ваксина, която е уникална, защото  не стъпва на нито една от познатите други ваксини. „В момента ги поставяме на хуманизирани мишки, тоест на такива, в които е инжектирна човешка ДНК. След това ще ги изпратим в Институт „Пастьор“ в Шанхай, за да ги заразят и да видим резултатите“, разказа Пенка Петрова, шеф на института, който изготвя ваксината.

Сред останалите проекти са и алтернативни оловни батерии, разработка на „облаци“, които могат да управляват акумуратори, биокерамика, направена по космическа разработка, която може да послужи да изкуствени стави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай