България трябва да е президентска република

Интересно е с колко ще бие Бойко и дали БСП няма да са трети, казва проф. Божидар Димитров

България трябва да е президентска република | StandartNews.com

Проф. Димитров, мемориалът на Шипка отново стана обект на кражба. Защо се стигна до положението тази българска светиня да остане без охрана?

- Държавата по принцип е взела правилното решение да охранява тези паметници, които наистина са, нека ги наречем, от стратегическа важност за нашата култура и национална памет. Но в периода на междуцарствие като сегашното, да си го кажа откровено, вече редовно се случва, да се прави опит с вътрешни наредби в последните дни на отиващото си правителство да се оттегли от тези си отговорности. Целта е ясна - държавата, разбира се, не може да ги изостави на произвола на съдбата, но ги прехвърля на общините. Които пък да наемат съответните частни охранителни фирми, чиито собственици пък са свързани с отиващото си управление. Но това няма да стане този път. Министърът на културата Мартин Иванов и този на МВР Йордан Бакалов са се разбрали по въпроса, че обекти като НИМ, мемориала на Шипка и т.н. ще бъдат охранявани от националната полиция. А дали ще са плаща и как точно, не е важно - все едно, и двете ведомства са бюджетни. Както се казва, парите ще минат от единия джоб в другия. Така че е хубаво подобни опити да спрат. Защото тези, които ги правят, не си дават сметка за какво става въпрос. Един политик от близкото минало продължава да се смята за национална ценност и да бъде охраняван, което струва 1 милион и половина лева годишно. А НИМ или мемориалът на Шипка излиза, че не са. Хайде да и си оправим най-сетне ценностната система. Уважавам всички политици, но все пак никой не може да се сравни с паметника на Шипка.

- Понеже заговорихме за ценности и приоритети, защо се забави изграждането на "българския Лувър

- Аз не обичам това название и съм казвал често на Вежди Рашидов, с когато сме стари приятели, да не злоупотребява с това, макар и условно название. Защото Лувърът, както и Британският музей, е нещо съвсем друго. Това е музей на световната цивилизация. Там, освен картини, са изложени артефакти от различни епохи и от най-различни страни. Докато нашият "Лувър" ще бъде просто една нова сграда на Националната художествена галерия, която сега изнемогва в половината от стария царски дворец, където съжителства с Етнографския музей. Що се отнася до забавянето на реализацията на този проект, очевидно става дума за различни етапи и изисквания както към строителството, така и към развръщането на експозицията. Не съм експерт по картини, но все пак съм наясно, че една бъдеща галерия трябва да отговаря на редица изисквания. Да изсъхне добре след последното боядисване, за да се осигури съответната влажност и температура за правилното съхраняване на платната. А и трябва да се изработи и утвърди и самата концепция на експозицията, която, доколкото знам, я прави екип, начело със Светлин Русев. Нека не се бърза с някакви срокове, за да няма после критики, и то основателни, че нещо не е направено, както трябва. Освен това се чака и да изтече договорът със сегашните наематели на ресторант "Олимп", за да се завърши окончателно сградата.ските разкопки. Защото веднъж извадени от земята, всички тези старини стават уязвими за капризите на времето. Ето - след градушките и пороите започна жега, която може да стигне 40 градуса, а не се знае през зимата до минус колко ще стане - 20 или повече. Подобна амплитуда в температурата наистина вече дава поражение върху разкритото. Тук време за губене няма, защото всичко може да бъде безвъзвратно унищожено.
- Готова ли е нашата експозиция, която ще бъде изложена в "истинския" Лувър?

- Тя беше договорена още от министър Вежди Рашидов. Министър Петър Стоянович продължи да работи по нейната подготовка и така се даде един добър пример за приемственост, когато става дума за представянето на България пред света. Надявам се това да продължи и при новото правителство, което ще бъде съставено след изборите. Колегите от всички институции, които ще участват със свои експонати, направиха каквото трябва. Последната "черна работа" по подготовката за транспортирането остава пак за нас, в НИМ. Защото само ние разполагаме със съответните специалисти и огнеупорни, в случай на - не дай Боже! - самолетна катастрофа, сандъци.

- Как оценявате служебното правителство? Има вече коментари, че то е едва ли не правителство на ГЕРБ...
- По принцип основната работа на всяко служебно правителство е преди всичко да подготви и проведе изборите и да осигури нормално функциониране на държавата в този период. Какво ще бъде следващото, ще реши на 5 октомври Негово величество народът. Социологическите агенции, включително и близките до БСП, са единодушни, че победител в тях ще бъде ГЕРБ. Така че, главната загадка е само в това колко гласове и съответният брой депутатски мандати ще спечели партията на Бойко Борисов. Втората загадка е дали БСП ще бъде втора или трета партия. А третата - кои от по-малките партии и коалиции ще успеят да прескочат 4-процентния праг. Но това ще стане ясно в 19,15 часа на 5 октомври, когато ще бъдат обявени резултатите от екзитпола. Но следващото правителство очевидно ще бъде на ГЕРБ, въпросът е само дали ще управлява самостоятелно или с подкрепата на някоя от по-малките десни партии. Така че няма нужда да се обижда служебното правителство, че е "гербаджийско". Според мен хората в него са добри професионалисти и трябва да не позволят системата на управлението в съответните им ресори да рухне. Имам предвид особено тежкото положение в здравеопазването и енергетиката.

- Като говорим за тежки и критични ситуации, не е ли най-тежка тази около КТБ?

- Не мисля, че банковата ни система е под заплаха като цяло. Що се отнася до КТБ, аз споделям напълно мнението на г-н Емил Хърсев, че тази банка бе ударена по главата с една тухла. Ако не да рухне, то поне да изпита сериозни трудности. Но нека изчакаме международния одит. Да се види за какво става дума и какви пари липсват.
- Това ли е най-големият гаф на правителството на Орешарски? Защо се провали то?
- Причините за провала на кабинета на Пламен Орешарски са от принципно естество. Бяха нарушени основни правила в политиката. Първо, нарушено бе правилото победителят в изборите - ГЕРБ, да състави кабинет. Следващите три партии съставиха правителство, което не се ползваше с никаква обществена и международна подкрепа. Неслучайно Орешарски не стигна на Запад по-далеч от Загреб. Второто нарушено политическо правило беше, че Сергей Станишев не стана министър-председател, след като БСП пое мандата. На "Позитано" се обърнаха към Орешарски, който е наистина много добър експерт, но лишен от всяка политическа подкрепа. Така че, този кабинет беше осъден. И нека не се хвалят от "Протестна мрежа", че те са го свалили. Свалиха си го партиите, защото видяха, че той вече не може да функционира поради възникналите противоречия в самата коалиция БСП-ДПС. А дали изобщо свърши нещо, ще се види тепърва. Най-вероятно - не.

- Не трябва ли да се отиде към президентска република, за да не се повторят в бъдеще подобни ситуации?
- Аз отдавна твърдя, че парламентарната република не е подходяща за България. Не че това е лоша демократична форма на управление, но ние просто нямаме такава. Или по точно - имаме я само на книга. На практика, ние сме партийно-премиерска република. У нас правителството решава всичко, а не парламентът. И така е от 1990 г. Както и парламентарната монархия у нас блокира в един момент. Имам предвид началото на 30-те години, когато цар Борис някак си се дистанцира от партиите и те превръщат Народното събрание в истински пазар за безпринципни коалиции комбинации и се стига дотам народът да приветства преврата от 19 май 1934 г. А след това царят да поеме лично управлението. Какво им е лошото на президентските републики - САЩ, Русия, Франция? Ето, вече и Турция, която се управляваше от Ердоган де факто като президентска република в продължение на 11 г., ще стане от догодина официално такава, съгласно новата конституция. При президентска република държавният глава има правото да разтури неработещите парламент и правителство и да назначи предсрочни избори. Ако и нашият имаше такива права, нямаше да се стигне до днешната ситуация в България.

- Ще станете ли отново министър, ако Бойко Борисов стане отново премиер и ви покани да участвате в кабинета му?
- Едва ли ще ме покани, така че няма смисъл да коментирам този въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай