Българинът започна да пести и от бира

Българинът започна да пести и от бира | StandartNews.com

"Загорка" АД е лидер на пазара, всяко пето изпито пиво е "Ариана", каза Николай Младенов

На прага на лятото и в навечерието на Световното първенство по футбол потърсихме изпълнителния директор на "Загорка" АД Николай Младенов за състоянието на бирения пазар в страната и перспективите пред него.

- Г-н Младенов, как се развива пазарът на бира от началото на годината?

- Ще започна малко по-отдалече - 2011 и 2012 г. бяха сравнително добри за цялата бирена индустрия. Пазарът тогава, макар и плахо, вървеше към възстановяване на предкризисните нива. 2013 г. за съжаление не продължи този тренд и целият бирен пазар се върна крачка назад. Имахме очаквания, че 2014 г. ще бъде горе-долу стабилна. За съжаление обаче първите три месеца ни опровергаха, защото по данни на Съюза на пивоварите и наши оценки на обемите, биреният пазар падна между 1 и 2%. Лошо първо тримесечие, независимо от сравнително меката зима и сравнително хубавия март, което идва да покаже, че българинът спестява дори от ежедневно удоволствие, каквото е бирата.

- Как се отразява конкуренцията на вносните евтини бири, които се появяват все по-често в магазините?

- Това са често бири с немскозвучащи наименования, а всъщност не е ясно точно къде са произведени и българинът се заблуждава, че купува известна немска бира. В същото време, на тези бири им се е създала славата, че са по-достъпни, което не е така в сравнение с цената на българските бири за същите опаковки. Като цяло свиването на нашия бирен пазар се отразява на всички.

- Какви са начините за възстановяване на пазара?

- Бирената категория е много развита, има милиони потребители, консумацията на глава от населението достигна вече над средноевропейската. В една държава с намаляващо и застаряващо население, където не можеш да разчиташ на нови потребители, единствено иновациите са нещата, които могат да движат бизнеса ти нагоре. Именно върху това работи цялата индустрия в последните години. Лансиране на нови продукти, нови марки, подкрепа на съществуващите и не на последно място - ценовата достъпност на категорията. В последните години средната цена на бирата у нас не се е променила, за разлика от тази на енергията, горивата и т.н. Достъпността на бирата дори се подобри спрямо цялостното развитие на пазара. Това са елементите, върху които ние можем да влияем. Всъщност чрез иновациите и въвеждането на нови продукти ние се опитваме да разширим кръга от консуматори. Например с бирените миксове, по-известни като радлери, искаме да разширяваме категорията сред жените и по-младите хора. А и като цяло да разнообразим моментите на консумация на бира.

- Какви са новите продукти, които предлага или предстои да предложи вашата компания?

- Иновациите са много важни за категорията и още по-важни за нас, защото ние като компания имаме амбицията да сме лидери в иновационния процес. В тази връзка пуснахме много интересни продукти. На първо място една нова марка в портфолиото ни - "Амстел Прeмиум Пилзнер". Съвсем нова марка, чиято цел е да запълни свободната ниша, която съществува в портфолиото ни - в ценовия клас между "Загорка" и "Хайнекен". Втората иновация, която идва да подкрепи нарастващите тенденции в обществото за отговорна и здравословна консумация - "Загорка Макс". Това е продуктът, с който поставяме началото на развитието на безалкохолните бири. Това е първото и единствено засега 0,0% предложение на пазара. Друга интересна иновация е, че за първи път в историята на компанията пускаме така наречената вайс бира (бяла, пшенична бира - б.р.) в лицето на "Столично Вайс". И накрая, но не на последно място, вече стартира "Ариана Радлер" с розов грейпфрут и капка лимон за двойно повече свежест. И четирите иновации са вече на пазара. Обещавам да има и още едно интересно предложение, което да заинтересува потребителите във втората половина на годината.

- Предвиждате ли нови инвестиции в производството си през тази година?

- Продажбата на "Загорка" е най-успешната приватизационна сделка в пивоварната индустрия у нас. От 1994 г. досега "Хайнекен" е инвестирала малко повече от 125 млн. евро в пивоварната в Стара Загора. Мисля, че това недвусмислено показва, че компанията гледа сериозно на българския пазар. Благодарение на тези инвестиции пивоварната ни в Стара Загора се нареди в топ десет на най-модерните в Централна и Източна Европа на компанията "Хайнекен". За тази година отново имаме солидна инвестиционна програма в размер от малко над 5 млн. евро. Списъкът от проекти е дълъг, но най-важните са няколко. На първо място цялостно обновяване на кеновата ни линия - повече от 1 млн. евро ще инвестираме там, с което ще бъдем подготвени да отговорим адекватно на увеличаващото се потребление на бира в кенове в България. Втора голяма инвестиция е свързана с нов модерен склад за пакетиращи материали. Имаме за цел да обновим сградния фонд и фасадата на пивоварната. Започваме голям зелен проект, в който ще инвестираме сериозно. Имаме и множество по-малки проекти, свързани с безопасност, с новите иновации, с неща, които изискват специфични производствени мощности и технологии. Примерно, за да се произвежда вайс бира, ти трябва специфично оборудване, същото се отнася и за безалкохолната бира. В тази връзка ще има редица подобрения в пивоварната.

- Какъв е пазарният ви дял в момента и кои са най-търсените ваши марки?

- За нас като компания водещ е пазарният дял в стойност, защото той най-ясно мери силата на марките. С радост трябва да кажа, че за първите три месеца на годината сме лидери на българския пазар с дял от 35%. Пазарният ни дял в обеми за същия период е 32,8 на сто. Има малка разлика между двете величини и тя идва от факта, че ние сме фокусирани в създаването на силни емблематични марки и не участваме в така наречения икономичен сегмент. "Ариана" за пета поредна година е най-голямата марка на българския пазар с 20,5% пазарен дял. Фактът, че всяка пета бира, изпита в България, е "Ариана", говори недвусмислено. "Загорка" е със стабилен пазарен дял от 10,5% и имиджовите индикатори на марката растат значително. А "Хайнекен", който е един от най-премиум брандовете на българския пазар, реализира феноменален ръст за първото тримесечие от 27%.

- Споменахте, че се увеличава потреблението на бира в кенове. Изместват ли алуминиевите опаковки пластмасовите?

- Все още PET опаковките са най-търсените - над 50% от пазара. Това, което се наблюдава в последните години, е намаляваща консумация на бира в стъклени бутилки за сметка на увеличение на консумацията на бира в кенове. Няколко са обясненията за това. Първото е промяната на микса на каналите за продажба. Все по-малко хората излизат в заведения, където традиционно стъклената бутилка е най-добре представена, и все повече купуват от модерна търговия. В големите супермаркети човек обикновено не носи амбалаж и търси опаковки за еднократна употреба. Тази тенденция е свързана с промяната на поведението в следкризисните години - хората станаха по-предпазливи. Излизат по-рядко в заведения, а когато го правят , харчат по-малко.

- Очаквате ли Световното по футбол в Бразилия да повлияе върху продажбите на бира у нас?

- За съжаление ние не участваме пряко с националния ни отбор, но се надяваме да има гледаемост. Подготвили сме много интересни предложения - консуматорски промоции и други интересни неща. Ако това създаде някакъв пик на потреблението и увеличение спрямо миналата година, много ще се радваме. Световното е един чудесен повод да изпием по бира. "Ариана" ще бъде марката, която ще бъде най-активна около Световното - със специална консуматорска промоция, включваща представяне на специален футболен кен, множество награди и други.

- Ще продължите ли да развивате корпоративното си дарителство въпреки свития пазар?

- Искаме да сме зелена и социалноотговорна компания и едно от нещата, които правим вече четвърта година поред под формата на публичен конкурс, е дарителската ни програма "Загорка зелен фонд", която е част от платформата ни за устойчив бизнес "Създаваме по-добро бъдеще". Тази година променихме малко механизма и ще проведем национален конкурс за идеи за намаляване на консумацията на вода и енергия в населените места. Ще наградим първите три най-добри идеи и ще реализираме в реална среда първата от тях. Мястото, където ще се случи това, ще бъде избрано на база гласуване на сайта ни www.zagorkacompany.bg. Основно дарителската ни кампания е насочена към мястото, където ние развиваме своя бизнес - Стара Загора и областта. Така че местните хора ще имат възможност да гласуват и да изберат къде искат да реализираме този проект. Около 250 000 лв. бяха дарени в периода 2011 - 2013 г. за реализиране на различни екопроекти. Тази година сумата от "Загорка зелен фонд" в зависимост от избрания проект ще е около 100 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай