Българинът избра Халкидики за 3 март

Българинът избра Халкидики за 3 март | StandartNews.com

Гърция стана дестинация номер 1 заради доброто обслужване и сигурността

С ранно резервиране печелите отстъпки до 40%, казва Теодорос Севастидис

Анулираха ли българите резервациите си за почивки в Гърция заради блокадата на границата, продължила пет седмици? Защо южната ни съседка е толкова атрактивна дестинация за нашенеца? "Стандарт" попита Теодорос Севастидис, управител на туроператор "Музенидис Травъл България" (Mouzenidis Travel). Севастидис е грък с български корени.

- Г-н Севастидис, анулираха ли българите резервациите си за почивка в Гърция на 3 март заради блокадата на границата?

- Не, за наша радост. Причината е, че хората осъзнават, че медиите създават излишен шум около събитията в Гърция. Изкуствено се плашат хората, за да не почиват там. Доколкото знам, правителството има интерес българите да почиват на родното Черноморие. Но всяка година все повече туристи пътуват към Гърция. Това е мое мнение, но го споделят и много мои колеги туроператори. От миналата година досега нашият оборот се е увеличил с 300%. Ние не предлагаме други дестинации, а само Гърция. Фирмата ни е гръцка, в България сме от 2 г., но имаме богат 20-годишен опит в посрещането на туристи в Гърция. До 1 млн. туристи сме посрещали през изминалите години в Гърция - руснаци и европейци. Имаме офиси в Италия и други европейски страни и виждаме, че резервациите за почивки в Гърция се увеличават. Миналата година от нашия туроператор сме изпратили 20 хил. туристи в Гърция, а за тази година очакваме 30-35 хиляди. Иначе гръцката статистиката сочи, че българските туристи в Гърция са 250-300 хиляди всяка година. В момента Гърция е дестинация номер 1 за почивки, въпреки че имаше криза на границата. За Турция има по-малко резервации, защото хората изпитват страхове. Цените за Турция са по-ниски спрямо други години, защото няма интерес от страна на руснаците. Те ще дойдат или в България, или ще отидат в Гърция тази година.

Приказките, че границите може да бъдат затворени, да има още стачки, са измислици за сплашване

на българския турист. Аз чета и гръцките медии - Върховният съд на Гърция започна изпълнение срещу стачкуващите фермери, които затварят границите, така че полицията вече ги гони и ще ги прибира в затвора. Така че за 3 март, а и до Великденските празници няма да има нищо тревожно.

- Защо Гърция е толкова атрактивна дестинация за българина?

- Заради обслужването и цените, които са по-ниски от миналогодишните. Спрямо почивките в България тези в Гърция са по-скъпи, но печелят с обслужването. В Банско ние посрещаме руски туристи и имам наблюдения, че заради лошото обслужване губим много туристи. В България имаме добра хотелска база и много хубави курорти, но непрофесионализмът на работещите в сферата на обслужването отблъсква туристите. Преди 5 години Банско се посещаваше от 3 пъти повече гърци и 2 пъти повече руснаци. Но цените в механите там тогава бяха значително по-ниски. Хотелите в Банско са хубави, но често туристите се оплакват от това, че

не се следи за чистотата в стаите и хотелите, както и за храната

Хотелите гледат да печелят максимално с минимални разходи. Не казвам, че в Гърция няма подобни случаи, но те са изключение. Повечето хотели предлагат високо ниво на обслужване, с което печелят клиентела и туристите се връщат обратно при тях.

- Кои са най-посещаваните дестинации в Гърция от нашенеца? Къде ще отиде за 3 март?

- Най-много резервации имаме за Халкидики. На второ място е Паралия Катерини. Остров Тасос и Кавала също са предпочитани дестинации. Плюс на Гърция е, че плажовете й не са толкова застроени като нашите. Нашите туристи предпочитат суперплажовете в Гърция, наградени със син флаг. Там плажовете са спокойни, а на някои дори няма хора. Имаме много резервации и за островите. Нашите туристи предпочитат да отидат с колата до Солун, да я оставят на летището там и да отпътуват със самолет до всяка една точка на Гърция, включително и до островите. Така пътуването излиза доста по-евтино, отколкото с полет от София до някой от гръцките острови.

30 евро за 7 нощувки струва паркингът на летището в Солун

Миналата година предлагахме пакет за двама за 6 нощувки в Санторини в тризвезден хотел със закуски за 350 евро с включени самолетни билети.

- Какви оферти предлагате за 3 март и за великденските празници?

- В базата ни имаме над 1500 хотела, а имаме и собствени хотели в Гърция, успяваме да предложим много ниски цени. Пакет за 6 нощувки в тризвезден хотел за двама възрастни е около 400 евро. В тази сума е включена празнична вечеря на Великден.

- Ако искаме да почиваме в Гърция това лято, кога е добре да дойдем при вас?

- Добре е да се резервира по-рано. Хубаво е, че българинът през последните години резервира почивките си по-отрано, защото така може да се спести доста. Цените за ранно резервиране са с до 40% отстъпка. Ако цената за един хотел е 1000 евро, сега може да се резервира на половин цена. Хората, които знаят точно кога ще са в отпуска, е добре да планират почивката си отрано. Ако българинът не успее за ранно резервиране, изчаква горещите оферти в последния момент - 3-4 дни преди заминаване, когато хотелите примамват със специални предложения. Тогава може да попаднеш на много хубав хотел за доста ниска цена, защото не е успял да събере определен брой резервации. Минусът обаче е, че невинаги може да намериш такава оферта за любимия си хотел от по-висока категория през юни, юли и август. Затова са препоръчителни предварителните резервации.

- Вие къде ще почивате това лято?

- За съжаление, ние не почиваме през лятото, защото се стремим да обслужим максимален брой туристи, но ще почивам през май. Предпочитам да почивам в Гърция. Има една приказка, че

гърците не пътуват никъде другаде, а само в своята държава

Почивам предимно в Гърция, защото ми харесва сигурността там. Искам да отида със семейството си на място, за което знам, че е напълно сигурно и ще удовлетвори потребностите ми за почивка. По работа пътувам и до други дестинации и не мога да кажа, че са лоши, но като патриот предпочитам своята държава за почивка. Този май ще отида в регион Касандра, Халкидики. Той се слави с приятен вечерен нощен живот - за разходки и весело изкарване. Искам да пожелая на читателите на "Стандарт", независимо от дестинацията, която ще изберат за лятната си почивка, приятно изкарване и много успехи!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай