Българин взе "зелен Оскар"

Българин взе "зелен Оскар" | StandartNews.com

Британската принцеса Анна награди Стойчо Стойчев от БДЗПза опазването на царския орел

Британската принцеса Анна връчи вчера наградата "Уитли" на Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ за усилията му за опазване на царския орел и неговите местообитания в Югоизточна България. Специалната церемония се състоя в Кралското географско дружество в Лондон. Стойчо Стойчев е един от осемте наградени от цял свят с най-голям принос за опазване на природата, които ще си разделят парична награда от 280,000 британски паунда, предоставени от Фонда за природата на Уитли (Whitley Fund for Nature) и Fondation Segre. 39-годишният Стойчо е директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и е лидер в създаването на стратегия за опазването на последните останали в диво състояние царски орли в Българи.

Благодарение на работата на неговия екип популацията на царския орел у нас се удвои в последните 10 г. до 25 размножаващи се двойки. Многобройните природозащитни мерки включват сателитно проследяване на млади орли с цел набиране на повече информация за миграцията им, гнездовите територии и навиците на птиците; охрана на най-застрашените гнезда; изграждане на изкуствени гнезда и много работа с местните хора, за изграждане на чувство на гордост и припознаване на този вид птица като емблематичен и важен за хората от региона. Последователните усилия на Стойчо и екипа му доведоха и до успешно партньорство с електроразпределителни компании в България, които отделиха средства за обезопасяване на много километри от тяхната мрежа, за да спрат токовите удари при кацане, които причиняват смъртта на много орли и други едри птици.

БЗДП отбелязва, че въпреки формалната защита на местообитанията на царския орел като са част от европейската мрежа "Натура 2000", приемането на България в ЕС създаде нови и неочаквани заплахи за орлите - земеделските субсидии стимулираха повсеместно разораване на пасищата, които са основно местообитание за царския орел и лалугерите, с които той се храни. За да разреши този проблем, екипът на БДЗП създаде програма, която позволи на фермерите да получават агроекологични субсидии, ако управляват земите си така, че да опазват орела и лалугера.

Останалите носители на "Уитли" за тази година са: Шивани Бала от организацията "Warrior Watch" за съвместното съществуване на хората и лъвовете в Северна Кения, Тес Гатан-Балбас – за спасяване на най-редкия вид крокодил във Филипините, Моника Гонзалез – за опазване на чадъровидната птица в Еквадор, Мелвин Гумал – за опазването на човекоподобните маймуни в Борнео и орангутаните в Малайзия, Паула Кахубму – от "Hands off our elephants" за борба с бракониерството на слонова кост в Кения, Фитри Пакидинг – за опазването на голямата тихоокеанска костенурка в Папуа, Луис Торес – за опазването на удивителната растителност на Куба.

Фондът за природата Уитли (Whitley Fund for Nature, WFN) е благотворителна организация, регистрирана във Великобритания, която отличава изключителни постижения на местни лидери в областта на опазването на природата в развиващите се страни. Престижната награда се връчва на личности с големи постижения. От 1994. до днес Фондът за природата на Уитли е вложил над 10 милиона паунда в природозащитни дейности и е отличил над 160 местни лидери от 70 страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай