Петък,

Българин с шанс за "Оскар"

От: Failed to load user -
A
A
A

Едно българско име отново се появи на хоризонта, когато се заговори за "Оскар"-ите. Американската киноакадемия обяви 10-те късометражни анимационни филма, които ще се състезават през март догодина. Теодор Ушев и филмът му Gloria Victoria влизат в тази десетка. От нея през декември ще бъдат избрани от 3 до 5 творби, които ще получат номинация за "Оскар". Кюстендилецът, който живее от 15 години в Монреал, е предложен за престижното отличие от Канадския национален филмов съвет.

Лентата му е на антивоенна тема, пречупена през политическите идеологии, философии и артистичните течения на миналия век. Творбата вече има едно отличие от фестивала на анимационните филми в Анеси, Франция.

Родният графичен дизайнер, плакатист и аниматор, син на художника Асен Ушев, е печелил повече от 80 награди по целия свят. Тази година в речта си при откриването на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран Френската министърка на културата Орели Филипети казва: "Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013-а, дават тон на 35-ото издание на фестивала."

Само преди две години Канада отново предложи анимационна творба на Теодор за номинация за "Оскар". Това бе филмът му "Дневниците на Липсет" за живота на канадския филмов режисьор Артър Липсет, който се самоубива на 50-години заради депресия. Известен е с авангардните си творби, които не се харесват на всеки.

"Моите филми не са лесни за възприемане и не биха се харесали на Академията. Прекалено са агресивни и прекалено са отвъд линията на възприемчивост. Не мислех, че имам някакви шансове дори за номинация, но след като са го избрали, явно са видели, че има някакъв шанс", каза тогава художникът.

В България Теодор Ушев е известен главно с театралните си афиши от 90-те. Негови са анимационните творби "Тауър Бауър" (2005), по музика на Георгий Свиридов, детският "Царица" (2006) и "Човекът, който чакаше" (2006), по текст на Кафка. Успоредно с работата си над филмите Ушев преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия и Англия.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички