Азербайджанците ще идват в Търново

Азербайджанците ще идват в Търново | StandartNews.com

Анар Алакбаров, изп. директор на фондация "Гайдар Алиев"

- Г-н Алакбаров, фондацията ви ще се заеме с реставрацията на "Трапезица". Ще предостави ли това нови възможности за световен туристически обмен?

- Искам да подчертая, че Азербайджан изключително топло и приятелски се отнася към страната ви. Това, че нашият президент Илхам Алиев спомена в негово изявление за "връзките ни с приятелска България" изигра съществена роля. Последната визита на държавния глава в София и подписването на декларация за сътрудничество между България и Азербайджан допринесе също така за развитието на взаимоотношенията ни. Аз лично съм убеден, че самите азербайджанци ще бъдат заинтересовани да идват във Велико Търново с туристическо познавателна цел. Посетих мястото, за да се убедя лично с какви възможности разполага обекът и каква е сегашната инфраструктура. Фондацията "Гайдар Алиев", под ръководството на първата дама на Азербайджан г-жа Мехрибан Алиева, е извършила изключително много реконструкции на музеи, музейни комплекси и културно-исторически обекти по цял свят. Имаме огромен опит в тази дейност и го споделяме в редица страни по света. Убеден съм, че ще внесем допълнителни иновации, ще внесем нови технологии, ще внесем нещо повече - нов дух и нова аура на музейните комплекси. Сигурен съм, че не само хора от цяла България, но и чуждите туристи, посещаващи страната ви, ще бъдат възхитени от това, което ще създадем.

- Това означава ли, че новосъздаденият обект "Трапезица" ще отвори широко и портите за културен обмен между страните ни?

- Разбира се, безспорно "Трапезица" ще е врата за новите ни културни взаимоотношения. Исторически културните ни връзки датират много отдавна. Азербайджан се отнася с голям респект и любов към българската култура и културното наследство на България, както и към българския език и славянските ценности. В Славянския университет в Азербайджан се преподава български език и литература и българска култура. Респективно тук, в Софийския университет "Св. св. Климент Охридски", е открит Център на азербайджанската култура, където се преподава азербайджански мултикултурализъм. Това са изключително важни елементи от взаимоотношенията ни в сферата на културата, които безусловно ще внесат своята лепта в затвърдяването на по-нататъшните ни взаимоотношения.

- През юни т.г. в Баку ще се проведат първите Европейски олимпийски игри. Какво очаквате от това грандиозно спортно събитие? Как се подготвя столицата ви за олимпиадата?

- Президент на Организационния комитет също е първата дама на страната Мехрибан Алиева. Под нейно ръководство протича пълната подготовка. Аз като член на Организационния комитет ще кажа, че Азербайджан е първата страна в света, която провежда Европейски олимпийски игри, и затова възнамеряваме да проведем олимпиадата на най-високо равнище. За олимпийски игри на страните се предоставя много повече време за подготовка, на нас ни дадоха само две години, но въпреки това искам да подчертая, че всички олимпийски обекти, цялата инфраструктура, необходима за провеждане на игрите, за посрещане на гостите и настаняването им в хотели, за приемането на огромно количество спортисти и туристи, е напълно завършена и готова. Убеден съм, че и за посетителите и гостите на столицата, и за самите атлети, това ще бъде едно незабравимо преживяване. Очакваме от България високи резултати и много гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай