Автоинструктори против новите правила на ДАИ

Подготвят национален протест

Автоинструктори против новите правила на ДАИ | StandartNews.com

Автоинструктори подготвят национален протест в сряда по повод новите правила за провеждане на шофьорски курсове, предвиждащи пълна електронизация на обучителния и изпитния процес. Те се обявиха категорично против новата наредба.

Обратно, някои представители на транспортния сектор подкрепиха промените на дискусия в КНСБ.

Новата наредба предвижда пълна електронизация на практическото и теоретично обучение на кандидат-шофьорите, всички автоинструктори да са на трудов договор, а автошколите да се регистрират като търговски дружества. Независимите автоинструктори не са съгласни с новите регулации, с мотива че те спъват процеса и го оскъпяват.

Зад новите правила застанаха представители на различни сектори от транспортния бранш. Асоциацията на международните превозвачи очаква с новите промени да се повиши качеството на обучение.

Мотористите също подкрепиха готвената наредба и поискаха задължителни часове кормуване за младите мотоциклетисти, след като получат книжка.

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: „Защо автомобилна администрация в момента, 30% от техните служители са на граждански договори. Значи, ние учим калпаво и не сме съгласни за граждански договори и те не са съгласни, а техните хора изпитват страхотно добри и затова ще бъдат на граждански договори.“

Според автоинструкторите, дигитализацията на учебния и изпитния процес ще оскъпи курсовете. Но от ДАИ отхвърлиха обвиненията и увериха, че ще се съобразят с всяка препоръка на бранша преди новата наредба да влезе в сила.

Автоинструкторите заплашиха, че ако спорната наредба не бъде оттеглена, излизат на протест на 7 октомври, сряда. Три лъча с учебни коли ще влязат в София от магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма", а сборният пункт ще бъде пред храм-паметника "Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай