Авариралият самолет: Пасажерите се готвели за най-лошото

Какъв е бил проблемът, принудил машината да се върне?

Авариралият самолет: Пасажерите се готвели за най-лошото | StandartNews.com

Пътници от турския самолет, кацнал аварийно на Летище "София", проговориха за преживения ужас. 

"Пригответе се за удар" - чули пасажерите в полет TK1030 от София за Истанбул на Turkish Airlines към полунощ българско време, между 6 и 7 февруари. Полетът е трябвало да излети за турския мегаполис в 21:15 часа от Летище София, но заради технически проблем това не се е случило.

"Задържаха ни в самолета да не излизаме и след известно време ни казаха, че проблемът е отстранен", казва Цвети, един от пасажерите в машината. В крайна сметка, самолетът излита около 23:00 часа. Малко след това обаче е обявено, че самолетът се връща обратно в София - заради технически проблем.

„Бях в задната част на самолета, където стюард ни каза, че има някакъв технически проблем, но не знаят какъв е. При което едно момче, което беше на седалката зад мен, каза: „Край, аз слизам, не искам да остана на този самолет“, разказа пред bTV Крум Атанасов.

Пилотът докладва до кулата, че има затруднение в управлението на самолета и желае да поддържа определена височина, за да направи проверки. От своя страна РВД правят всичко възможно, за да осигурят коридор за аварийно кацане.

„По протокол са предприети всички действия да му се осигури най-благоприятната и кратка траектория, така че да се върне и да кацне на Летище София, което е било и желанието на пилота. Единствено пилотът носи отговорност за провеждане на полета и за решения, когато има даден проблем, както и какво трябва да се изпълни“, разказва Георги Пеев от РВД.

Пътуващият в ужасяващия полет Крум Атанасов разказва, че хората са били застинали.

„Едно момиче от нашата група започна да тананика някаква песен, а стюардите отзад започнах да се молят на Аллах. Беше изключително страшно, защото ти разбираш, че става нещо. Виждаш, че тези, които знаят какво става, се молят на своя Господ и ти не можеш да разбереш какво се случва“, добавя той.

Какъв е бил проблемът, принудил машината да се върне? На пътниците не е казано официално. За тях остават само предположения - дали е бил колесникът, дали проблем с двигател, дали нещо друго. И най-важното - дали става въпрос за същия проблем, който е забавил излитането.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай